Αγορές

Χρηματιστήριο: Σημειωτόν πριν αλλάξει κατεύθυνση


 Μετά από έξι συναπτές ανοδικές συνεδριάσεις, η χρηματιστηριακή αγορά «κόβει ταχύτητα, πατάει φρένο και ετοιμάζεται να βάλει όπισθεν». Τα βραχυχρόνια κέρδη είναι  υψηλά και αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, που δεν αποκλείεται να  οδηγήσουν σε αλλαγή κατεύθυνσης τις επόμενες μέρες. Παράλληλα όμως παραμένουν ισχυρές οι προσδοκίες για έναν νέο κύκλο ανόδου, που θα αποφέρει μεγαλύτερες αποδόσεις.

Εικόνα σταθεροποίησης διαμορφώθηκε σήμερα στο  ταμπλό, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται σε πολύ μικρό εύρος διακύμανσης. Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την κατεύθυνση που θα πάρουν στη συνέχεια.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, επισημαίνοντας ότι οι βασικοί δείκτες βρίσκονται πλέον σε περιοχές κρίσιμων αντιστάσεων, όπου η προσφορά θα αυξηθεί και οι πιέσεις μπορεί να ενταθούν.

Οι βασικοί καταλύτες

Αρνητικοί καταλύτες που να δικαιολογούν μεγάλη πτώση δεν υπάρχουν. Απουσιάζουν όμως και οι παράγοντες που θα συνέβαλαν στην περαιτέρω τόνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και της συναλλακτικής κίνησης – απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκτήσει η αγορά διατηρήσιμη ανοδική δυναμική.

Στο επίκεντρο της προσοχής οι εξελίξεις περί τα ελληνοτουρκικά και οι συζητήσεις με τους δανειστές, όπου κυριαρχούν τα θέματα των τραπεζών - κρατικές εγγυήσεις για το σχέδιο «Ηρακλής», ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, νέο πτωχευτικό που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου.

«Καλά νέα» για την αγορά  η έκθεση της JP Morgan που προβλέπει αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών, καθώς και το swap ομολόγων που θα αποφέρει στην Εθνική κέρδη 515 εκατ. ευρώ.

Τα μεγάλα funds τηρούν στάση αναμονής, όπως δείχνει ο  χαμηλός τζίρος (52,3 εκατ. ευρώ, συν 25,3 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων). Παράλληλα όμως συνεχίζονται οι μετακινήσεις μεγάλων πακέτων. Σήμερα μεταβιβάσθηκαν 3 πακέτα  3,6 εκατομμυρίων μετοχών Εθνικής, 4 του ΟΤΕ (858 χιλιάδες μετοχές) και πολλά μικρότερα.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με πτωτικές τάσεις, αλλά οι απώλειες καλύφθηκαν γρήγορα. Στη συνέχεια οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από -0,21% μέχρι +0,28% και τερμάτισε  με οριακή μεταβολή +0,07%  στις 942,92 μονάδες..
Επίσης οριακή (+0,06%) η μεταβολή του FTASE25 που έκλεισε στις 2.354,22 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, υποχωρώντας κατά 0,29%..Πρώτη η Τρ. Ελλάδος με +2,1%. Εθνική και Attica Bank +0,7%, στο κόκκινο η  Eurobank (-1%), η Πειραιώς (-0,6%) και η Alpha (-0,2%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  Ελλάκτωρ +3%, ΟΠΑΠ +2,1%,  ΟΤΕ +1,2%, Jumbo +0,8%,Τιτάν και ΕΥΔΑΠ +0,4%.

Στον αντίποδα ΑΔΜΗΕ -1,2%, ΔΕΗ και Μυτιληναίος -1,1%,  ΟΛΠ -0,9%,  Σαράντης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Lamda -0,6%.

Στα mid caps ξεχώρισε ο Αβαξ, που ανακάμπτει θεαματικά (+9%), ανακτώντας μέρος του πρόσφατα απολεσθέντος εδάφους. Ακολούθησαν Πλαίσιο και Intecontinental +3,3%, Profile, AutoHellas και Quest +2,5%.

Διαβάστε επίσης