Αγορές

Εκτη ημέρα ανόδου στο χρηματιστήριο


 Θετικό απέβη ένα ακόμη τεστ αντοχών και δυναμικής στο χρηματιστήριο, που παρέμεινε για 6η συνεχή συνεδρίαση σε ανοδική τροχιά, κόντρα στην τάση των μεγάλων διεθνών αγορών, όπου το κλίμα επιδεινώνεται και οι δείκτες διολισθαίνουν.

Οι επενδυτές που ποντάρουν στις μεσομακροπρόθεσμες  προοπτικές του ΧΑ και της ελληνικής οικονομίας, επικράτησαν «στα σημεία» στην κόντρα με τους πωλητές που προσπαθούν να κατοχυρώσουν κέρδη, φοβούμενοι επικείμενη διόρθωση.

Οι ρευστοποιήσεις  προς κατοχύρωση κερδών έδωσαν αρχικά πτωτική κατεύθυνση στους δείκτες. Μετά τις 12:30  τον τόνο έδωσαν οι αγοραστές. Οι απώλειες υπερκαλύφθηκαν και οι δείκτες τερμάτισαν στα υψηλά ημέρας.

Εν μέσω της αβεβαιότητας που προκαλούν οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά με φόντο τους υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσογείου και την κρίση στη Λιβύη, στο χρηματιστήριο αποτυπώνονται οι προσδοκίες για θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Ολες οι ενδείξεις ενισχύουν την εκτίμηση ότι το ΧΑ βρίσκεται στην αφετηρία ενός μεσομακροχρόνιου ανοδικού κύκλου. Αρνητικοί καταλύτες που να δικαιολογούν μεγάλη πτώση δεν υπάρχουν.

 Οι καταλύτες

Όμως τα υψηλά βραχυχρόνια και οι μεγάλες αποδόσεις σε πολλές μετοχές αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για ρευστοποιήσεις.  Σπεύδοντας να κατοχυρώσουν κέρδη και να «προφυλαχθούν» από μία πιθανολογούμενη διόρθωση, τα μεγάλα χαρτοφυλάκια ενδέχετια να την προκαλέσουν.

Στο επίκεντρο της προσοχής της αγοράς οι εξελίξεις περί τα ελληνοτουρκικά και οι συζητήσεις με τους δανειστές, όπου κυριαρχούν τα θέματα των τραπεζών.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών βρίσκονται από σήμερα στην Αθήνα. Στην κορυφή της ατζέντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τα ζητήματα  των κρατικών εγγυήσεων για το σχέδιο «Ηρακλής», τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το νέο πτωχευτικό που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου.

Τα ξένα funds παραμένουν επιφυλακτικά τις τελευταίες εβδομάδες – όπως δείχνει ο μέτριος έως χαμηλός ημερήσιος τζίρος – αλλά διατηρούν τις θέσεις τους, αναμένοντας ασφαλέστερες ενδείξεις για να προχωρήσουν σε νέες τοποθετήσεις.
Ανασταλτικός παράγων το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες του ΧΑ κινούνται πλέον στα υψηλά πενταετίας, όπως και πολλά blue chips που βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες  σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

Μετοχές και δείκτες

Αναλυτές επισημαίνουν ότι πολλά τεχνικά στοιχεία συνηγορούν σε περαιτέρω άνοδο, αν και αυξάνονται οι πιθανότητες ξαφνικής διόρθωσης – η οποία όσο καθυστερήσει, τόσο μεγαλύτερη θα είναι.

Ο Γενικός Δείκτης  σημείωσε χαμηλό ημέρας -1,23% στις 928,66 μονάδες και τερμάτισε στις 942,27 με κέρδη 0,22%.
Αμετάβλητος (0%) ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 2.352,69 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε μέχρι -1,97% και τερμάτισε με απώλειες 0,65%  στις 882,19 μονάδες.  Αναλυτές εκτιμούν ότι η υπέρβαση της περιοχής  των 888 μονάδων θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας πολύ μεγαλύτερης ανοδικής κίνησης.  Πρώτη η Attica Bank με +1,6%. Πειραιώς +0,7%, Σχεδόν αμετάβλητη η Εθνική. Στο κόκκινο Eurobank -1,6%, Alpha -0,8%.

Ολα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips βρέθηκαν ενδοσυνεδριακά στο κόκκινο.  Με αξιόλογα κέρδη έκλεισαν: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +5,7%, Σαράντης +2,9%,  ΕΧΑΕ +1,2%, Jumbo +1%, ΟΠΑΠ +0,8%.
Στον αντίποδα ΟΛΠ -1,1%, Motor Oil, Kamda  και ΟΤΕ -0,6%. 

Στα mid caps Κρι-Κρι +1,8%, Autohellas και Ιασώ +1,2%.  Με τις μεγαλύτερες απώλειες Αβαξ -3,8%, Profile -1,3%, Ικτίνος -1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα