Αγορές

Χρηματιστήριο: +137%(!) οι τραπεζικές μετοχές στο 12μηνο!


Η σκυτάλη τώρα στα blue chips

 Εν μέσω της αβεβαιότητας που προκαλούν οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά με φόντο τους υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσογείου και την κρίση στη Λιβύη, στο χρηματιστήριο αποτυπώνονται οι προσδοκίες για θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η ανάκαμψη συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς και όλες οι ενδείξεις ενισχύουν την εκτίμηση ότι το ΧΑ βρίσκεται στην αφετηρία ενός μεσομακροχρόνιου ανοδικού κύκλου.

Σε ρόλο λοκομοτίβας της αγοράς οι τραπεζικές μετοχές, που σημειώνουν άνοδο 137% σε ετήσια βάση (από τις 20 Ιανουαρίου 2019), αποφέροντας ιλιγγιώδεις αποδόσεις σε όσους πήραν το ρίσκο των τοποθετήσεων σε «δίσεκτες» εποχές.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον διαχέεται σταδιακά σε μεγάλη γκάμα μετοχών όλων των κλάδων – κατά προτίμηση σε εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό, αναπτυξιακό δυναμισμό και αυξανόμενη κερδοφορία.

Ο κίνδυνος ξαφνικής διόρθωσης

Τα ξένα funds παραμένουν επιφυλακτικά τις τελευταίες εβδομάδες – όπως δείχνει ο μέτριος έως χαμηλός ημερήσιος τζίρος – αλλά διατηρούν τις θέσεις τους, αναμένοντας ασφαλέστερες ενδείξεις για να προχωρήσουν σε νέες τοποθετήσεις.

Οι βασικοί δείκτες του ΧΑ κινούνται πλέον στα υψηλά πενταετίας, όπως και πολλά blue chips που βρίσκονται επίσης σε υπεραγορασμένα επίπεδα. Αυτό αποτελεί κίνητρο για ρευστοποιήσεις προς κατοχύρωση κερδών και εγκυμονεί τον κίνδυνο μιάς ξαφνικής μεγάλης διόρθωσης.
 Πολλά θα εξαρτηθούν και από το κλίμα στις διεθνείς αγορές, όπου σημειώνονται διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ.

Προς το παρόν το ΧΑ φαίνεται ότι αποκτά ανοδική δυναμική, παρά τον ισχνό τζίρο (που ήταν σήμερα μόνον 49,4 εκατ. ευρώ, συν 5,4 εκατ. σε μεταβιβάσεις πακέτων).

Μετοχές και δείκτες

Για πέμπτη  κατά σειράν συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σήμερα ανοδικά, τερματίζοντας στα υψηλά ημέρας. Τα ποσοστιαία κέρδη ήταν μικρά, αλλά ικανά να συντηρήσουν το καλό κλίμα.

Μετά από τρεις ώρες διακυμάνσεων μικρού εύρους με εναλλαγές προσήμων, ο Γενικός Δείκτης πήρε ανοδική κατεύθυνση, τερματίζοντας στο απόλυτο υψηλό ημέρας, στις 940,2 μονάδες, με κέρδη 0,64^.
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,73%, στις 2.352,55 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε -0,19% και τερμάτισε επίσης στο απόλυτο υψηλό ημέρας, στις 887,97 μονάδες με άνοδο 0,95%.  Αναλυτές εκτιμούν ότι η υπέρβαση αυτής της περιοχής θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας πολύ μεγαλύτερης ανοδικής κίνησης. Θα είναι λοιπόν εξαιρετικά κρίσιμες οι δύο επόμενες συνεδριάσεις.

Πρώτη σε ημερήσια απόδοση η Eurobank  με +2,7%. Εθνική +0,7%, Attica +0,3%, Πειραιώς +0,1%, αμετάβλητη η Alpha.

Μεγαλύτερα κέρδη κατεγράφησαν στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Σαράντης +3,2%,  Jumbo +2,6%, Μυτιληναίος +2,3%,  ΕΧΑΕ +2%, Aegean +1,7% Ελλάκτωρ +1,5%, ΕΛΠΕ +1%.  
Στον αντίποδα Φουρλής -1%, ΔΕΗ -0,7%, Lamda -0,4%.
Στα mid caps  ξεχώρισαν τρεις μετοχές του ομίλου Κόκκαλη: Intralot +5,1%, Intracom +3,1%, Κέκροψ +2,2%.

Διαβάστε επίσης