Αγορές

Χρηματιστήριο: Περιμένοντας εισροές χρήματος και καταλύτες


Με θετικό πρόσημο τερμάτισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, καταγράφοντας οριακά κέρδη μετά από μια ισχυρή ενδοσυνεδριακή  αντίδραση.  Ομως η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων και της σημερινής δημιουργεί την εντύπωση ότι η αγορά βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης, με βάση στήριξης το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.

Κυρίαρχο στοιχείο η επιφυλακτικότητα, που αποτυπώνεται στην υποτονική συναλλακτική κίνηση και στον χαμηλό τζίρο. Χρηματιστηριακοί παράγοντες και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι από την αγορά απουσιάζουν τα μεγάλα επιθετικά  funds, που δίνουν κατά κανόνα τον τόνο στις συναλλαγές, διαμορφώνοντας βραχυχρόνια τάση.

Βασική αιτία η αβεβαιότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Εναλλαγές προσήμων και διακυμάνσεις σημειώνονται σήμερα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ οι βασικοί δείκτες της Wall Street κινούνται στο κόκκινο με μικρές απώλειες. Καταλύτη για την περαιτέρω πορεία τους θα αποτελέσουν τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία θα επηρεάσουν αναπόφευκτα τις αποφάσεις της Fed για τη χορήγηση ρευστότητας και τα επιτόκια.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ ως θετική ένδειξη ερμηνεύεται η παραμονή του ΓΔ πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, που εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει σημείο ισχυρής στήριξης.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε την πρώτη ώρα μέχρι -0,58% στις 900,13 μονάδες. Ανακάμπτοντας τερμάτισε κοντά στο υψηλό ημέρας, στις   906,81 μονάδες, κερδίζοντας 0,16%.
Την ίδια ποσοστιαία μεταβολή (+0,16%) σημείωσε και ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 2.182,56 μονάδες

Ο τραπεζικός δείκτης "έγραψε" χαμηλό -0,78% και τερμάτισε στο απόλυτο υψηλό ημέρας, με οριακή άνοδο +0,05%. Εντυπωσίασε και προκάλεσε ερωτηματικά το ράλι της Τρ. Ελλάδος, που έκλεισε +8,4%.  Ακολούθησαν Πειραιώς +1,7% και Eurobank +1%. Στον αντίποδα η Attica Bank (-5%), που επανήλθε σε καθοδική τροχιά. Alpha -0,9%, Εθνική -0,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΟΠΑΠ +1,7%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,5%,  ΟΤΕ και Aegean  περίπου +1%, ΕΛΠΕ +0,8%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Ελλάκτωρ -2%, ΕΥΔΑΠ -1,9%, Jumbo -1,4%, ΕΧΑΕ -1,1%, ΔΕΗ -0,8%.

Στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση υψηλές επιδόσεις με μεγάλο όγκο συναλλαγών κατέγραψαν: Προοδευτική +20%, ANEK +11,5%, Epsilon +5%, Intrakat Xrhmatist;hrioQκαι Ολυμπιακή Τεχνική +4,7%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης