Αγορές

"Κόλλησε" στις 900 μονάδες το χρηματιστήριο


Με διακυμάνσεις και εναλλαγές κατεύθυνσης κινούνται σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες, παραμένοντας στο κόκκινο με μικρές απώλειες. Η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων και της σημερινής συνηγορεί στην εκτίμηση ότι η αγορά βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης, με βάση στήριξης το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.

Κυρίαρχο στοιχείο η επιφυλακτικότητα, που αποτυπώνεται στην υποτονική συναλλακτική κίνηση και στον χαμηλό τζίρο. Χρηματιστηριακοί παράγοντες και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι από την αγορά απουσιάζουν τα μεγάλα επιθετικά  funds, που δίνουν κατά κανόνα τον τόνο στις συναλλαγές, διαμορφώνοντας βραχυχρόνια τάση.

Ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται σήμερα και στα μεγάλα ευρωπαίκά χρηματιστήρια. Σχεδόν αμετάβλητος ο DAX, περίπου 0,40% υποχωρούν οι βασικοί δείκτες σε Λονδίνο, Παρίσι, Μιλάνο. Καταλύτη για την περαιτέρω πορεία τους θα αποτελέσουν τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία θα επηρεάσουν αναπόφευκτα τις αποφάσεις της Fed για τη χορήγηση ρευστότητας και τα επιτόκια.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ το θετικό είναι ότι ο ΓΔ παραμένει πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, που εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει σημείο ισχυρής στήριξης.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε νωρίτερα μέχρι -0,58% στις 900,13 μονάδες. Τώρα βρίσκεται στις 904,3 υποχωρώντας οριακά (-0,12%). ξ
Ποσοστιαία μεταβολή -0,20% σημειώνει ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 2.177,1 μονάδες

Ο τραπεζικός δείκτης "έγραψε" χαμηλό -0,78% και τώρα οι απώλειες του έχουν περιοριστεί σε -0,30%. Με θετικό πρόσημο Τρ. Ελλάδος +1,6% και Eurobank +0,3%. Στον αντίποδα η Attica Bank (-2,7%), που επανήλθε σε καθοδική τροχιά. Alpha -0,9%, σχεδόν αμετάβλητες Εθνική και Πειραιώς.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΟΠΑΠ +1,5%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1%,  ΕΛΠΕ +0,5%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Ελλάκτωρ -2,1%, Jumbo -1,4%, Aegean  και ΕΥΔΑΠ -1%, Τιτάν και ΕΧΑΕ -0,5%.

Στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση προηγούνται Προοδευτική (+18%) και Σπύρου (+13,6%) με μικρό όγκο συναλλαγών. Κέρδη της τάξεως του 5% σημειώνουν Ideal, ΑΝΕΚ και Ξυλεμπορία, η Ιντρακάτ ενισχύεται κατά +3,8%, στο +3,3% Epsilon και Ολυμπιακή Τεχνική.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα