Αγορές

Χρηματιστήριο: Ξεπερνά τα εμπόδια και ανεβαίνει με μικρό τζίρο


"Υποσχέσεις" για καλύτερη συνέχεια δίνει η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης του ΧΑ, που ολοκληρώθηκε με τους βασικούς δείκτες να τερματίζουν στα απόλυτα υψηλά ημέρας, παρά την υποτονική συναλλακτική κίνηση και τον μικρό ημερήσιο τζίρο.

 Αλλαγή κλίματος και σκηνικού σημειώθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, που χαρακτηρίστηκε από διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων στο πρώτο ήμισυ και ισχυρή ανοδική κίνηση τις τελευταίες ώρες.

Ενθαρρυντική ένδειξη για τη συνέχεια το γεγονός ότι ο ΓΔ διέσπασε δύο διαδοχικές αντιστάσεις, κλείνοντας κοντά στις 1.436 μονάδες με κινητήριο μοχλό τις τράπεζες, ενώ στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν και πολλές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

 Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι η αγορά δεν έχει βρεί ακόμη καταλύτες ικανούς να διαμορφώσουν τάση. Τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης εμφανής ήταν η επίδραση από την αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς, ενώ αισθητή έγινε η απουσία μεγάλων αμερικανικών χαρτοφυλακίων, λόγω της σημερινής αργίας στις ΗΠΑ.

Στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα είναι θετική, αλλά κυριαρχεί η επιφυλακτικότητα. Οι αγορές έχουν αποτιμήσει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, εκτιμώντας ως μάλλον απίθανη την επίτευξη αυτοδυναμίας και τον σχηματισμό ακροδεξιάς κυβέρνησης από το κόμμα της Λεπέν.

Αντικείμενο προβληματισμού και η αναμενόμενη κυβερνητική αλλαγή στη Μ. Βρετανία, όπου διεξάγονται σήμερα βουλευτικές εκλογές και οι Εργατικοί εμφανίζονται αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Ο γαλλικός CAC40 και ο βρετανικός FT-100 κερδίζουν αυτή την ώρα περίπου ο,70%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται κατά 0,25%. Μεικτή εικόνα στις αγορές ομολόγων Ευρωζώνης. Πιέσεις στα γερμανικά και στα γαλλικά, ενισχύονται τα ελληνικά και η απόδοση του 10ετούς υποχωρούσε νωρίτερα έως 5,5 μονάδες βάσης, στο 3,65%.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν χαμηλά ημέρας και βρέθηκαν στο κόκκινο στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης. Εν συνεχεία ανέκαμψαν με διακυμάνσεις, τερματίζοντας σε υψηλά ημέρας. Ο ημερήσιος τζίρος ήταν μόλις 63 εκατ. ευρώ, συν 3,5 εκατ. σε συναλλαγές πακέτων.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό -0,25% στις 1.420,03 μονάδες (-0,25%) και έκλεισε με άνοδο 0,86% στις 1.435,81.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,01% κλείνοντας στις 3.503,46 μονάδες. Στο +0,93% ο δείκτης των mid caps
 Ο τραπεζικός δείκτης πήγε καθοδικά μέχρι -0,14% και τερμάτισε +1,97%. Ξεχώρισαν η Eurobank με +3,1% και η Εθνική με +2,2%. Ακολούθησαν Πειραιιιώς +1,6%, Attica Bank +1,4%, Alpha +0,9%. Αμετάβλητες  Optima και Τρ. Ελλάδος.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Aegean +3,3%, Lamda +2,7%, Ελλάκτωρ +2,4%, ΕΥΔΑΠ +2,2%, Βιοχάλκο +2%, Autohellas +1,7%, ΕλβάλΧαλκόρ +1,6%.

Με απώλειες ΟΤΕ -2,3% (λόγω αποκοπής μερίσματος 0,72 ευρώ), ΤΕΝΕΡΓΑ και Cenergy -0,5%.

Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισαν με σημαντική άνοδο και αξιόλογο όγκο συναλλαγών οι Profile +4,7%, Revoil +4,5%, Intracom +3,8%, Ξυλεμπορία +3,5%,

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα