Αγορές

Οι επενδυτές στις... παραλίες - Συναλλακτική άπνοια στο χρηματιστήριο


Χωρίς νέους καταλύτες ικανούς να διαμορφώσουν τάση και με εμφανή την επίδραση από την αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς, το χρηματιστήριο κινείται στο γνώριμο μοτίβο των τελευταίων ημερών: Συναλλακτική άπνοια, διακυμάνσεις, εναλλαγές προσήμων, ευμετάβλητο σκηνικό. Σε θετικό έδαφος οι βασικοί δείκτες, πολλές μονάδες αφαιρεί ο ΟΤΕ που υποχωρεί λόγω αποκοπής μερίσματος.

 Η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο τζίρος χαμηλός - μόλις 26 εκατ. ευρώ σε τρεισήμιση ώρες συνεδρίασης.

Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων τηρούν στάση αναμονής, έχοντας εξασφαλίσει υψηλές αποδόσεις στο εξάμηνο.  Αναλυτές εκτιμούν ότι οι κινήσεις και οι επιλογές τους στη συνέχεια θα εξαρτηθούν πρωτίστως από το κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς.

 Προς το παρόν στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα είναι θετική, αλλά κυριαρχεί η επιφυλακτικότητα. Οι αγορές έχουν αποτιμήσει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, εκτιμώντας ως μάλλον απίθανη την επίτευξη αυτοδυναμίας και τον σχηματισμό ακροδεξιάς κυβέρνησης από το κόμμα της Λεπέν.

Αντικείμενο προβληματισμού και η αναμενόμενη κυβερνητική αλλαγή στη Μ. Βρετανία, όπου διεξάγονται σήμερα βουλευτικές εκλογές και οι Εργατικοί εμφανίζονται αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Ο γαλλικός CAC40 και ο βρετανικός FT-100 κερδίζουν αυτή την ώρα περίπου ο,89%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται κατά 0,25%. Μεικτή εικόνα στις αγορές ομολόγων Ευρωζώνης. Πιέσεις στα γερμανικά και στα γαλλικά, ενισχύονται τα ελληνικά και η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί κατά 5,5 μονάδες βάσης, στο 3,65%.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν χαμηλά ημέρας και βρέθηκαν στο κόκκινο στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης. Εν συνεχεία ανέκαμψαν με διακυμάνσεις.

Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί από τις 1.420,03 μονάδες (-0,25%) μέχρι τις 1.429,18 (+0,39%). Τώρα βρίσκεται στις 1.427,2 με κέρδη 0,25%.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει επίσης 0,25% στις 3.477,4 μονάδες. Στο +0,35% ο δείκτης των mid caps
 Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -0,14% μέχρι +1,12%. Αυτή την ώρα σημειώνει άνοδο 0,65%. Με θετικό πρόσημο Attica Bank +1,4%, Πειραιώς +1,2%, Εθνική +1%,   Eurobank +0,7%. Στο κόκκινο Optima -2%, Τρ. Ελλάδος και Alpha -0,4%. 

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Ελλάκτωρ +2,4%, Lamda και Autohellas +1,6%, Βιοχάλκο +1,5%, ΕΥΔΑΠ και Aegean +1,3%, ΕΛΠΕ +0,8%.

Με απώλειες ΟΤΕ -3,3% (λόγω αποκοπής μερίσματος 0,72 ευρώ), ΤΕΝΕΡΓΑ -0,5%, ΕλβάλΧαλκόρ -0,3%.

Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχωρίζουν Intracom, Intralot και Revoil με +3,5%,

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα