Αγορές

Χρηματιστήριο: Η ΔΕΗ κρατάει τον ΓΔ σε θετικό πρόσημο


Τα αρχικά κέρδη περιορίζονται σταδιακά στο ΧΑ, καθώς οι βασικοί δείκτες διολισθαίνουν συνεχώς από το ξεκίνημα της συνεδρίασης και αυτή την ώρα κινούνται στα χαμηλά ημέρας, διατηρώντας πάντως θετικό πρόσημο. Την “παράσταση κλέβει” η ΔΕΗ, που “εξαργυρώνει” στο χρηματιστήριο την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ με τίμημα υψηλότερο του αναμενομένου.
 Η μετοχή της ξεκίνησε με +9,5% και τώρα ενισχύεται κατά 7%, με μεγάλο όγκο συναλλαγών. Μέχρι στιγμής έχουν αλλάξει χέρια 685 χιλιάδες τεμάχια, χωρίς να διακινηθούν πακέτα.

Ομως η εικόνα στο ταμπλό επιδεινώνεται, καθώς συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις κερδών σε πολλές μετοχές της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ εντείνονται οι πιέσεις στις τράπεζες.

Το θετικό είναι ότι ο ΓΔ παραμένει πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, που εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει σημείο ισχυρής στήριξης. Ανοδική αντίδραση ανανμένεται τις επόμενες ώρες.

Θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι βασικοί σημειώνουν άνοδο της τάξεως του 0,5%, εν αναμονή “σήματος” από τη Wall Street για την περαιτέρω πορεία των αγορών.

Στο ΧΑ, πέραν της θετικής έκβασης με ΔΕΔΔΗΕ/ΔΕΗ, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, με στόχο την επιτάχυνση της ανάκαμψης της οικονομίας και τη στήριξη επιχειρήσεων. Ενδιαφέρουσα εξέλιξη και η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με άλμα +1,01% στις 910,25 μονάδες και διολισθαίνοντας σταδιακά σημείωσε χαμηλό στις 903,88 (+0,31%). Τώρα βρίσκεται στις 904,7 με κέρδη 0,40%.
Ποσοστιαία μεταβολή +0,35% σημειώνει ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 2.175,5 μονάδες

Ο τραπεζικός δείκτης "έγραψε" υψηλό +0,70%, γύρισε στο κόκκινο μέχρι -0,16% και τώρα ισορροπεί στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος χωρίς ουσιώδη μεταβολή. Πειραιώς +0,7%, Εurobank και Τρ. Ελλάδος 0,6%. Στον αντίποδα Attica Bank (-2,1%), Εθνική -0,5%, Alpha -0,3%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips, την ΔΕΗ ακολουθούν Βιοχάλκο +3%, ΕλβαλΧαλκόρ +2,2%, ΑΔΜΗΕ +1,8%, Μυτιληναίος +1%. Στο κόκκινο ΟΤΕ -1,5%, Τιτάν -0,8%,  Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,5%.

Στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση εντυπωσιάζει η Frigoglass που πραγματοποιεί άλμα +9,4% με συναλλαγές 955,435 τεμαχίων. Ακολουθούν ΑΝΕΚ +8%,  Πλαστικά Κρήτης +4,1%, CPI +4%, Cenergy +2,2%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα