Αγορές

Χρηματιστήριο: Επεσε το οχυρό, θα συνεχισθεί η άνοδος;


Μετά από επίμονη πολιορκία δύο εβδομάδων, το οχυρό των 875 μονάδων έπεσε, οι βασικοί δείκτες τερμάτισαν στα υψηλά ημέρας και ένας νέος ανοδικός κύκλος φαίνεται ότι ανοίγει στο χρηματιστήριο. Ο πήχυς των προσδοκιών ανεβαίνει, το ψυχολογικό κλίμα βελτιώνεται και οι προοπτικές φαίνονται ιδιαίτερα θετικές.

Ενθαρρυντικά μηνύματα και από την αγορά ομολόγων, όπου σημειώθηκαν σήμερα νέα ιστορικά χαμηλά αποδόσεων και το spread με τα ιταλικά ελαχιστοποιήθηκε.

Παράλληλα όμως οι κίνδυνοι για το ΧΑ ελλοχεύουν: Τα βραχυχρόνια κέρδη είναι υψηλά και αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις. Πολλά θα εξαρτηθούν στη συνέχεια από τη στάση διεθνών χαρτοφυλακίων που  αποκομίζουν ήδη υψηλές αποδόσεις στην ελληνική αγορά.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδος μπορεί να συνεχισθεί με κεκτημένη ταχύτητα. Επισημαίνουν όμως ότι η υπερθέρμανση της αγοράς και το «φούσκωμα» των τιμών θα αυξήσουν την πιθανότητα μιάς ξαφνικής έντονης διόρθωσης.

Η αφορμή μπορεί να δοθεί από τις διεθνείς αγορές, όπου υπάρχουν εύθραυστες ισορροπίες. Η Wall Street  κινείται στο κόκκινο και αν δεν υπάρξει αντίδραση στη συνέχεια, η σκυτάλη της πτώσης θα περάσει αύριο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Μετοχές και δείκτες

Θετική ένδειξη για τη δυναμική του ΧΑ το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται όταν οι τιμές υποχωρούν. Σήμερα μεγάλος όγκος συναλλαγών πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ώρες και ήταν κινητήρια δύναμη της ανοδικής αντίδρασης. Ο τζίρος ανήλθε σε 70 εκατ. ευρώ, συν 1,8 εκατ. σε πακέτα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 882,57 μονάδες, στο απόλυτο υψηλό ημέρας, με κέρδη 0,78%, ενώ κατέγραψε χαμηλό  -0,51% στις 871,29.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,79%, στις 2.189,02 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,38% τερματίζοντας στις 886,24 μονάδες. Πειραιώς +2%, Alpha +1,6%, Eurobank, Εθνική και Attica +1%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  ξεχώρισε η ΔΕΗ με +3,6%.  ΑΔΜΗΕ +1,7%, Μυτιληναίος και Σαράντης +1,5%, ΕΛΠΕ και Βιοχάλκο +1,4%, Coca-Cola +1,2%.
Στο κόκκινο με μικρές απώλειες έως 0,6% οι Cenergy, ΟΠΑΠ, Lamda, ΓΕΚ Τέρνα.

Διαβάστε επίσης