Αγορές

Χρηματιστήριο: Ενα βήμα εμπρός και δύο πίσω


Εξαιρετικά αβέβαιες παραμένουν οι βραχυχρόνιες προοπτικές στο ΧΑ, που βρίσκεται πλέον σε αναζήτηση στηριγμάτων προς αποτροπή περαιτέρω πτώσης, που θα επιδείνωνε το ψυχολογικό κλίμα, θα ανέκοπτε τις εισροές φρέσκου χρήματος και θα οδηγούσε σε |ασφυξία” πολλά χαρτοφυλάκια.

Το εντυπωσιακό χθεσινοβραδινό ριμπάουντ Wall Street –  όπου ο Dow Jones κάλυψε ενδοσυνεδριακές απώλειες 2,3% - δημιουργεί ελπίδες για ανάλογη συνέχεια σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές. Μιά τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε πρόσφορο έδαφος για σταθεροποίηση ή και ανάκαμψη στο ΧΑ.

Ομως, όπως επισημαίνεται και σε αναλύσεις διεθνών οίκων, το κλίμα στα χρηματιστήρια είναι πλέον εξαιρετικά ευμετάβλητο και οι ισορροπίες δεν έχουν αποκατασταθεί. Ο σινοαμερικανικός εμπορικός και νομισματικός πόλεμος παραμένει βασική πηγή αβεβαιότητας, υπό τον φόβο αλυσιδωτών παρενεργειών στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές και στην παγκόσμια οικονομία. 

Τα συν και πλην

Οι μετακινήσεις κεφαλαίων θα συνεχίσουν να προκαλούν κλυδωνισμούς και έντονη μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια, ενώ αντίθετα θα ενισχυθούν περαιτέρω οι τίτλοι σταθερής απόδοσης.

Τα ελληνικά ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια ακολουθούν την τάση των διεθνών χρεογράφων – οι αποδόσεις αποκλιμακώνονται και οι προοπτικές τους εμφανίζονται θετικές.

Εντονος προβληματισμός επικρατεί για την περαιτέρω πορεία του χρηματιστηρίου, που βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο και με εσωγενείς αρνητικούς παράγοντες, ενώ αναζωπυρώνονται ανησυχίες  για τα δημοσιονομικά και τη στάση των Ευρωπαίων δανειστών.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι η  μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο στις δύο αναπομένουσες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, ενώ η συνέχεια θα εξαρτηθεί από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές.

Σημαντική παράμετρος και τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου, που θα δώσουν μιά εικόνα για τις φετινές επιδόσεις μεγάλων εισηγμένων εταιρειών. Οι ανακοινώσεις ξεκινούν σήμερα με Coca-Cola και ΟΤΕ – δύο εταιρείες που οι μετοχές τους βρίσκονται στις λίστες επιλογών όλων σχεδόν των ξένων χαρτοφυλακίων που επενδύουν στο ΧΑ.

Στηρίξεις και σορτάρισμα

Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η αγορά βρίσκεται και τεχνικά σε κρίσιμη καμπή. Με τη χθεσινή υποχώρηση, ο Γενικός Δείκτης “προσγειώθηκε” ακριβώς στο σημείο που αποτελεί βραχυχρόνια στήριξη. Αν διασπάσει αυτή την περιοχή, είναι πολύ πιθανόν να συνεχίσει καθοδικά δοκιμάζοντας χαμηλότερες στηρίξεις. Περίπου ίδιες είναι οι πιθανότητες ανοδικής αντίδρασης-ανάκαμψης.

Ολα θα εξαρτηθούν κι αυτή τη φορά από τη στάση  ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων που “κουμαντάρουν” την ελληνική αγορά. Μιά ένδειξη διαθέσεων και προβλέψεων αποτελεί το γεγονός ότι χαρτοφυλάκια του short selling έχουν αρχίσει πάλι να αυξάνουν τις short θέσεις τους.

Διαβάστε επίσης