Αγορές

Χρηματιστήριο: Ανοδικά βήμα-βήμα σε ρεκόρ 13ετίας


Θα γίνουν οι 1.400 μονάδες βάση στήριξης και αφετηρία ενός ακόμη ανοδικού κύματος, ή θα προηγηθεί μιά "αναζωογονητική" διόρθωση που θα φέρει κι άλλο φρέσκο χρήμα στο ΧΑ; Αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων αισιοδοξούν και η αγορά  μέχρι στιγμής τους δικαιώνει. Με αργά βήματα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται ανοδικά και ο ΓΔ καταγράφει σήμερα νέο υψηλό 13 ετών, δίνοντας "υποσχέσεις" για υψηλότερες επιδόσεις και αποδόσεις.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σε κλίμα επιφυλακτικότητας, με τους πωλητές να δίνουν τον τόνο στις  συναλλαγές, επιχειρώντας να κλειδώσουν βραχυχρόνια κέρδη. Η προσφορά απορροφήθηκε, οι αγοραστές έχουν πάρει τα ηνία και η εικόνα στο ταμπλό βελτιώνεται. Κέρδη περίπου 0,50% καταγράφουν αυτή την ώρα ο ΓΔ και ο τραπεζικός δείκτης.

Η έντονη συναλλακτική κίνηση και ο αξιόλογος τζίρος (20 εκατ. ευρώ σε μιάμιση ώρα) υποδηλώνουν ενεργό παρουσία ισχυρών χαρτοφυλακίων, που επιδίδονται σε κινήσεις αναδιάρθρωσης, ενισχύοντας τις θέσεις τους σε μετοχές που έχουν μείνει πίσω.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι το δέλεαρ για ρευστοποιήσεις παραμένει ισχυρό, αυξάνοντας τις πιθανότητες μιάς διορθωτικής κίνησης, που δεν θα αλλάξει πάντως την μεσοβραχυχρόνια τάση της αγοράς.

Εικόνα σταθεροποίησης στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οριακές μεταβολές σημειώνουν ο DAX, ο FT-100 και ο γαλλικός CAC-40..

Συνεχίζονται και εντείνονται οι πιέσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ανεβαίνει, προσεγγίζοντας το 3,36%, του γερμανικού ανεβαίνει 8 μονάδες βάσης..

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με οριακές μεταβολές. ΟΙ βασικοί δείκτες ενισχύθηκαν σταδιακά και αυτή την ώρα κινούνται στα υψηλά ημέρας. 

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.411,9 μονάδες με άνοδο 0,50%. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει επίσης 0,50% στις 3.434,1 μονάδες. Κατά 0,30% ενισχύεται ο FT40Μ των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σε υψηλό ημέρας με άνοδο 0,49%. Τώρα σημειώνει άνοδο 0,23% Προηγείται η Πειραιώς με +2%. Ακολουθούν Τρ. Ελλάδος +1,5%, Alpha +0,8%, Optima +0,4%. Αμετάβλητη η Attica Bank, οριακά στο κόκκινο Εurobank και Εθνική.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγούνται οι Quest +2,8%, Τιτάν +1,9%, ΕΛΠΕ +1,3%. Επονται ΔΕΗ +1%, ΟΤΕ και ΕλβαλΧαλκόρ +0,9%, Βιοχάλκο και Σαράντης +0,8%.

 Απώλειες καταγράφουν οι Motor OIl, Aegean, ΤΕΝΕΡΓΑ και Lamda -0,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα