Αγορές

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει ανοδικά με αλλαγή σκυτάλης


Παίιρνοντας τις αναγκαίες "ανάσες" με ενδοσυνεδριακές μικροδιορθώσεις η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να επιβεβαιώνει την ανοδική δυναμική της  και να συντηρεί το αγοραστικό ενδιαφέρον. Σήμερα έδειξε το καλύτερο της πρόσωπο" στο δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης, όταν οι αγοραστές "πήραν το πάνω χέρι", η ζήτηση απορρόφησε τις πιέσεις από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και οι δείκτες πήραν ανοδική κατεύθυνση, τερματίζοντας στα υψηλά ημέρας.

  Η τελική εικόνα στο ταμπλό δημιουργεί αισιοδοξία και νέες προσδοκίες για τη συνέχεια, αν και το δέλεαρ των ρευστοποιήσεων παραμένει ισχυρό.

Το θετικό κλίμα συντηρεί η συνεχιζόμενη "ομοβροντία" εκθέσεων από διεθνείς οίκους και αναλυτές μεγάλων ΑΧΕ, που ανεβάζουν τον πήχυ των προσδοκιών, προβλέποντας ότι η ελληνική αγορά θα συνεχίσει να υπεραποδίδει τη φετινή χρονιά.

 Το ΧΑΑ δείχνει να αυτονομείται ως ένα βαθμό από τις μεγάλες διεθνείς αγορές, εστιάζοντας στα της ελληνικής οικονομίίας και στις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων, που επιτυγχάνουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης εργασιών και αυξάνουν την κερδοφορία τους

Μεικτή εικόνα σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ισχυρή ανοδική αντίδραση εκδηλώθηκε στη Φρανκφούρτη, όπου ο DAX κλείνει με άνοδο περίπου 0,70%. Μικρά κέρδη στο Παρίσι (+0,25%). Περίπου 0,30% χάνει o FT100 στο Λονδίνο, που ακολουθεί σε ολισθηρό δρόμο τη Wall Street (Dow Jones -0,30%).

Συνεχίζονται οι πιέσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς πήγε νωρίτερα μέχρι 3,36%.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι εισροές ξένου επενδυτικού και εγχώριου αποταμιευτικού χρήματος συνεχίζονται, "φουσκώνοντας" τον ημερήσιο τζίρο. Σήμερα άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 142,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων  29,7% ήταν η αξία διακινηθέντων πακέτων.

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 1.404,88 μονάδες με άνοδο 0,55%. Ενδοσυνεδριακά σημείωσε χαμηλό -0,54% και  πήγε ανοδικά μέχρι +0,58% στις 1.405,28 μονάδες...

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,46% κλείνοντας στις στις 3.417,11 μονάδες. Αλμα +1,70% πραγματοποίησε ο FT40Μ των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε από -0,77% μέχρι +0,80% και έκλεισε με κέρδη 0,52%. Στην πρώτη θέση η Attica Bank με +2,3%,  Εθνική +1,3%, Εurobank +0,7%, Πειραιώς +0,2%. Αμετάβλητη η Τρ. Ελλάδος, στο κόκκινο η Alpha --0,7% και Optima  -0,1%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε οι ΟΤΕ με άλμα +3,3% (λόγω φημών και διαρροών για υψηλό μέρισμα).  Ακολούθησαν Jumbo +2,9%, Motor Oil +2,4%, Autohell;as +2,1%, Τιτάν +1,4%, Lamda και ΕΥΔΑΠ  +1%, Aegean +0,8%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Coca-Cola  -2,6%, Σαράντης -1,8%,  Ελλάκτωρ -0,6%,Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ -0,4%.

 Στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση πρωταγωνίστησαν με μεγάλη άνοδο και εντυπωσιακή συναλλακτική κίνηση οι: Ξυλεμπορία +7,8%, Αβαξ +6,6%,  Intralot +5,5%, Attica Group +4,4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα