Αγορές

Χρηματιστήριο: "Αλώθηκε το οχυρό" των 950 μονάδων - Επεται συνέχεια


Αναθερμαίνονται οι προσδοκίες για έναν νέο κύκλο ανόδου στο χρηματιστήριο, μετά την "άλωση του οχυρού" των 950 μονάδων, που επιτεύχθηκε σήμερα μετά από πέντε συναπτές ανοδικές συνεδριάσεις. Σε αντίθεση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και τη Wall Street που φαίνεται να παραπαίουν μεταξύ σταθεροποίησης και διόρθωσης, η ελληνική αγορά διατηρεί τη δυναμική της και δείχνει έτοιμη για το επόμενο βήμα.

Πρώτος στόχος γίνεται τώρα η διατήρηση των κεκτημένων και η κατάκτηση των 975 μονάδων, που αποτελούν ισχυρή αντίσταση. Επόμενος στόχος  τα υψηλά 9ετίας και πλέον, στην περιοχή των 1.200-1.300 μονάδων

Ομως, ούτε το διεθνές χρηματιστηριακό-επενδυτικό κλίμα είναι ευνοϊκό, ούτε η ελληνική αγορά διαθέτει τα αναγκαία "καύσιμα" για να κινηθεί κόντρα στο ρεύμα. Τα συμπτώματα κόπωσης ήταν εμφανή τις τελευταίες μέρες,

Πάντως το "φάρμακο" υπάρχει: Είναι οι εισροές ξένων κεφαλαίων, που αναμένεται να επιταχυνθούν τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό θα εξαρτηθεί βέβαια και από τις γενικότερες εξελίξεις. Επιβαρυντικό - ανασταλτικό παράγοντα για το ΧΑ αποτελεί η πολιτική-εκλογική αβεβαιότητα, αν και η αγορά φαίνεται να έχει αποτιμήσει λίγο-πολύ τους κινδύνους και το ρίσκο.

Στις διεθνείς αγορές επικρατεί προβληματισμός μετά τη δημοσιοποίηση αρνητικών στοιχείων για την πορεία της αμερικανικής, της αμερικανικής και της κινέζικης οικονομίας. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν σήμερα έντονη η μεταβλητότητα και οι δείκτες γύρισαν στο κόκκινο, "γράφοντας" μικρές απώλειες της τάξης του 0,30%. Ιδιαίτερα αρνητική η εικόνα στη Wall Street, όπου ο Dow Jones υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,25%.

Μετοχές και δείκτες

Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ, αν και θεωρούν πιθανή μιά μικρή πρόσκαιρη διόρθωση, λόγω ρευστοποίηση βραχυχρόνιων κερδών.

 Ολοι οι βασικοί δείκτες τερμάτισαν σήμερα στα απόλυτα υψηλά ημέρας,ενισχύοντας την  εκτίμηση ότι η ανοδική δυναμική δεν έχει εξαντληθεί.

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 951,45 μονάδες με άνοδο 0,57%, έχοντας σημειώσει χαμηλό ημέρας -0,24% στις 943,84 μονάδες.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,85% κλείνοντας στις 2.310,19 μονάδες. Στο +0,46% ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε -0,44% στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και τερμάτισε +1,88%.Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Eurobank +2,6%, Alpha +2%, Πειραιώς +1,6%, Εθνική +1%, Τρ. Ελλάδος και Attica Bank +0,9%.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips πρώτη η Quest με άλμα +3,5%. Ακολούθησαν Jumbo +1,7%, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ +1,1%,  ΟΤΕ +1%, Aegean +0,5%

Στο κόκκινο Motor Oil -1,3%, ΕΥΔΑΠ -1,2%, ΤΕΝΕΡΓΑ -0,9%, ΕΛΠΕ -0,8%, Βιοχάλκο -0,7%.

 Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις σημαντικά κέρδη με αξιόλογο όγκο συναλλαγών κατέγραψαν: Αστικά Ακίνητα +17,2%, Λανακάμ +10%, Intertech +7,2%, ΣΙΔΜΑ +6,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα