Αγορές

Βούλιαξε το χρηματιστήριο, βυθίστηκαν οι τραπεζικές μετοχές


Αναβαθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις τραπεζών, αυξημένα επιχειρηματικά κέρδη, κυβερνητικές εξαγγελίες μέτρων. Το χρηματιστήριο... "δεν καταλαβαίνει τίποτα" και τραβάει τον δρόμο του - που είναι πλέον καθοδικός και ολισθηρός.

Πολλοί οι αρνητικοί καταλύτες που επιδρούν στην αγορά - εσωτερικοί και εξωγενείς. Οι σημερινές δηλώσεις Χατζηδάκη για τις τράπεζες μάλλον επέτειναν την αβεβαιότητα αντί να δώσουν απαντήσεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η μετοχή της Alpha Bank σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ δημοσιεύματα φέρουν τη διοίκηση της τράπεζας να έχει βρεί αγοραστές για το 9% που βρίσκεται τώρα στα χέρια του ΤΧΣ/Δημοσίου.

Διατηρείται και εντείνεται ο προβληματισμός για τις οικονομικές και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των καταστροφικών πλημμυρών. Αρνητική η επίδραση και από τις διεθνείς αγορές, όπου εντείνονται οι ανησυχίες για τη μεγάλη άνοδο των τιμών πετρελαίου.

Η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή για τις αγορές και τους επενδυτές. Μέσα σ αυτές τις συνθήκες το αγοραστικό ενδιαφέρον ατονεί, οι προσδοκίες υποχωρούν και οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων προτιμούν να μείνουν στο περιθώριο, αναμένοντας τις εξελίξεις.

Κατακόκκινο ταμπλό σήμερα στο ΧΑ, με υποτονική συναλλακτική κίνηση και χαμηλό-μέτριο τζίρο 79,2 εκατ. ευρώ - στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή,ή περιορίζονται σε κινήσεις τακτοποίησης εκκρεμοτήτων από τις αναδιαρθρώσεις. Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις τράπεζες και ο κλαδικός τους δείκτης βυθίστηκε μέχρι -4,36%

Στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι απώλειες είναι οριακές, αλλά η Wall Street έχει πα΄ρει την κατηφόρα και ο Dow Jones χάνει αυτή την ώρα 0,70%

Ρευστό σκηνικό στην αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς πήγε μέχρι 4,18%(!) και τώρα έδειξε να σταθεροποιείται στο 4,11%, απέχοντας παρασάγγας από τα προ 15ημέρα επίπεδα (3,80%)

Μετοχές και δείκτες

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η μεταβλητότητα επιστρέφει στο ΧΑ και οποιαδήποτε πρόβλεψη για την περαιτέρω πορεία του είναι επισφαλής.

Ο Γενικός Δείκτης έχει κινήθηκεσήμερα μεταξύ 1.258,49 μονάδων (+0,55%) και 1.219,92 (-2,54%). Εκλεισε στις 1.227,78 υποχωρώντας κατά 1,91%.
  Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 2,08% υποχωρώντας στις 2.998,02 μονάδες. Στο -1,32% ο δείκτης των mid caps.
  Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από +0,52% μέχρι -4,36% και τερμάτισε με απώλειες 3,35%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Βυθίστηκε στο -5,3% η Εθνική, καθώς οι δηλώσεις Χατζηδάκη δημιούργησαν την εντύπωση ότι πηγαίνουν πίσω τα σχέδια αποκρατικοποίησης (πώληση του 20% της τράπεζας από το ΤΧΣ). Ακολούθησαν Alpha -4,8%, Πειραιώς -2,8%, Eurobank και , Attica Bank -0,8%, Τρ. Ελλάδος -0,6%.
  Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνο δύο μετοχές: Coca-Cola +0,8%,ΟΤΕ +0,6%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Aegean -5,7%, Βιοχάλκο -4%, ΤΕΝΕΡΓΑ και Jumbo -3,5%, Motor Oil και Autohellas -2,9%, Σαράντης --2,7%, ΕΥΔΑΠ -2,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα