Αγορές

Πέφτουν οι τόνοι στα χρηματιστήρια - Επιφυλακτικότητα και μικρές απώλειες στο ΧΑ


"Κατήφεια" και επιφυλακτικότητα επικρατούν στις αγορές, εν αναμονή αποφάσεων της Fed για τα επιτόκια και των "μηνυμάτων" που εκπέμψει όσον αφορά την κατάσταση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους ενδεχόμενους κινδύνους που αντιμετωπίζει.  Οριακά στο συν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, εικόνα σταθεροποίησης στη Wall Street, πιέσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα.

 Στο ίδιο μήκος κύματος η ελληνική αγορά, όπου ήταν εμφανής η επίδραση από τη δήλωση του πρωθυπουργού για διεξαγωγή των εκλογών τον Μάιο. Με υποτονικές συναλλαγές και σημαντικά μειωμένο τζίρο (73,6 εκατ. ευρώ) οι βασικοί δείκτες του ΧΑ κινήθηκαν πτωτικά και τερμάτισαν πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας. Εντονότερες οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές.

 Αρνητική εικόνα στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, όπου συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα οι πιέσεις, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να σημειώσουν νέο άλμα περίπου 8 μονάδων βάσης κατά μέσο όρο.

 Αναλυτές εκτιμούν ότι τα χρηματιστήρια και οι αγορές ομολόγων βρίσκονται σε φάση αναζήτησης κατεύθυνσης και ισορροπιών, προσπαθώντας να αποτιμήσουν κινδύνους και προοπτικές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στις μεγάλες οικονομίες, υπό την πίεση του αυξανόμενου κόστους χρήματος..

Μετοχές και δείκτες

Στο ελληνικό χρηματιστήριο που βρίσκεται στα “απόνερα” της διεθνούς αναταραχής,  καθώς εξαρτάται  καθοριστικά από τις κινήσεις ξένων χαρτοφυλακίων, σημαντική παράμετρος είναι οι εκτιμήσεις  για την κατάσταση και τις προοπτικές κερδοφορίας των συστημικών τραπεζών.

 Οι μετοχές τους παραμένουν λοιπόν στο επίκεντρο της προσοχής και συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά. Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +1,45% στο πρώτο ημίωρο των συναλλαγών και γυρίζοντας καθοδικά τερμάτισε με απώλειες 1,40%

Σε παράλληλη τροχιά ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αρχικά +1,07% στις 1.060,9 μονάδες, γύρισε στο -0,51% και τερμάτισε με απώλειες 0,45% στις 1.044,96 μονάδες. Αναλυτές εκτιμούν ότι στα επίπεδα αυτά θα δοκιμασθούν οι αντοχές και η δυναμική της αγοράς.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 0,70%, κλίνοντας στις 2.534,08 μονάδες. Χωρίς ουσιώδη μεταβολή (+0,01%) ο δείκτης των mid caps.

Στο τραπεζικό ταμπλό ξεχώρισε η Attica Bank, που επανήλθε σε τροχιά ανάκαμψης με άλμα +9,9%, μετά την ανακοίνωση ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Thrinvest των Καϋμενάκη -Μπάκου για συμμετοχή της στην ΑΜΚ. Με θετικό πρόσημο και η Τρ. Ελλάδος (+0,3%). Στον αντίποδα Εθνική και  Eurobank -2%, Πειραιώς -1,5%. Αμετάβλητη η Alpha.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25 συνεχίστηκε η ανάκαμψη της Ελλάκτωρ με +2,8%. Ακολούθησαν Coca-Cola +2,2%, Motor Oil και ΟΛΠ +1,5%, Autohellas και Quest +1%, Ελβάλ Χαλκόρ +0,4%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι ΔΕΗ -2,4%%, Jumbo και Σαράντης -2,1%, Βιοχάλκο -1,9%, ΕΥΔΑΠ -1,6%, Τιτάν -1,4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα