Αγορές

Χρηματιστήριο: Μεγάλα κέρδη σε τράπεζες και blue chips


Επανέρχεται η αισιοδοξία στο ΧΑ και οι προσδοκίες αναθερμαίνονται, καθώς το χρηματιστηριακό κλίμα βελτιώνεται διεθνώς και η κανονικότητα επιστρέφει, μετά την αναταραχή που προκάλεσε η παρ' ολίγον κατάρρευση της Credit Suisse. Ομως οι ισορροπίες δεν έχουν αποκατασταθεί και η αβεβαιότητα υποβόσκει - σε αντίθεση με την αίσθηση ευφορίας που δημιουργεί η εικόνα στο ταμπλό.

Με τις τραπεζικές μετοχές επικεφαλής της κούρσας και τον κλαδικό τους δείκτη να πραγματοποιεί εντυπωσιακό άλμα +4,38%, το ΧΑ επιστρέφει σε τροχιά ανάκαμψης, ενώ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι βασικοί δείκτες κινούνται ανοδικά καταγράφοντας μεγάλα κέρδη (DAX και FT100 +1,75%) και η Wall Street ακολουθεί από απόσταση (Dow Jones +0,50%).

Οι αγορές εστιάζουν τώρα στη θετική πλευρά των εξελίξεων, εκτιμώντας ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος μιάς μεγαλύτερης κρίσης, που θα προκαλούσε "τριγμούς" και κίνδυνο ντόμινο στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε επιφυλακή κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, που ετοιμάζονται να αναλάβουν συντονισμένη δράση για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του συστήματος και να αποτρέψουν την εμφάνιση προβλημάτων όπως αυτό του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού.

Αντικείμενο προβληματισμού και η επιτοκιακή πολιτική των κεντρικών τραπεζών, που επιμένουν να θέτουν ως προτεραιότητα την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ακόμη και εις βάρος της ανάπτυξης.

Η προοπτική νέας ανόδου των επιτοκίων επηρεάζει ιδιαίτερα τις αγορές ομολόγων, όπου τις τελευταίες μέρες μετακινήθηκαν τεράστια κεφάλαια, επιζητώντας μεγαλύτερη ασφάλεια. Σήμερα το "ευκίνητο" κερδοσκοπικό χρήμα ακολουθεί την αντίθετη διαδρομή, επιστρέφοντας σε μετοχές και συμβόλαια εμπορευμάτων. Τα ομόλογα της Ευρωζώνης βρίσκονται υπό πίεση και οι τιμές τους σημειώνουν μεγάλη πτώση - με αντίστοιχη άνοδο αποδόσεων. Περίπου 17(!) μονάδες βάσης ανεβαίνει η απόδοση του γερμανικού 10ετούς (στο 2,28%), στο 4,24% εκτινάχθηκε του ελληνικού (+18 μβ).

 Ολα τα ενδεχόμενα για την περαιτέρω πορεία των αγορών είναι ανοικτά. Βασικός παράγοντας η “ψυχολογία” που θα δημιουργηθεί τις επόμενες μέρες, υπό το φώς νέων στοιχείων και εκτιμήσεων για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Μετοχές και δείκτες

Στο ελληνικό χρηματιστήριο που βρίσκεται στα “απόνερα” της διεθνούς αναταραχής,  καθώς εξαρτάται  καθοριστικά από τις κινήσεις ξένων χαρτοφυλακίων, σημαντική παράμετρος είναι οι εκτιμήσεις  για την κατάσταση και τις προοπτικές κερδοφορίας των συστημικών τραπεζών.

 Οι μετοχές τους παραμένουν λοιπόν στο επίκεντρο της προσοχής και συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά. Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +3,43% και τερμάτισε με κέρδη 4,38%

Στο απόλυτο υψηλό ημέρας τερμάτισε ο Γενικός Δείκτης κλείνοντας στις 1.049,7μονάδςε με άνοδο 2,16%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 2,09%, τερματίζοντας στις 2.551,78 μονάδες. Αλμα +2,44% πραγματοποίησε ο δείκτης των mid caps.

Στο τραπεζικό ταμπλό "το νήμα έκοψε" η Alpha με επίδοση +5,3%. Στη δεύτερη θέση η Πειραιώς με +5,2%. Ανοδο 4,7% σημείωσε η  Eurobank, που "έγραψε" ενδοσυνεδριακά +6,4%, βοηθούμενη από τα επαινετικά σχόλια για τις επιδόσεις της που διατύπωσε ο βασικός της μέτοχος Πρεμ Γουάτσα, στην τακτική ετήσια επιστολή του προς το προσωπικό.  Attica Bank +4,1%, Εθνική +2,8%, Τρ. Ελλάδος +0,9%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25 ξεχώρισαν: Ελλάκτωρ +7,3%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +5,2%, Quest +5%, Motor Oil +4,6%, ΔΕΗ +3,8%, Τιτάν +3,3%, Βιοχάλκο και ΤΕΝΕΡΓΑ +3,1%.

 Στο κόκκινο μόνον τα Jumbo (-6,9%, μετά την αποκοπή μερίσματος 1,115 ευρώ ανά μετοχή) και η Coca-Cola (-0,3%),

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα