Αγορές

Συμπτώματα κόπωσης στο χρηματιστήριο


Μετά από ένα μήνα ανόδου που πρόσθεσε 18% στον τραπεζικό δείκτη και περίπου 11% στον ΓΔ, η χρηματιστηριακή αγορά εμφανίζει συμπτώματα κόπωσης, συνεχίζοντας πάντως ασθμαίνοντας την πορεία πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων.

 Παρά την "τονωτική ένεση" της αναβάθμισης από την Fitch και τη συγχορδία θετικών εκθέσεων από διεθνείς οίκους, η ανοδική δυναμική φαίνεται ότι αρχίζει να εξαντλείται. Ενδείξεις διόρθωσης δεν υπάρχουν ακόμη, αλλά οι δείκτες "σέρνονται" σήμερα, αλλάζοντας συχνά πρόσημα.

Τα αξιόλογα βραχυχρόνια κέρδη γίνονται πλέον πειρασμός για ρευστοποιήσεις, δεδομένου μάλιστα ότιι στα διεθνλη χρηματιστήρια το κλίμα αλλάζει επί τα χείρω, εν αναμονή νέων αυξήσεων επιτοκίων από την Fed, την ΕΚΤ και την BoA.

Αρνητική η επίδραση στο ΧΑ από τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που κινούνται σήμερα σε τροχιά διολίσθησης (DAX και CAC40 -0,60%, FT100 -0,30%). Ανάλογη εικόνα στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, όπου εκδηλώνονται πιέσεις και οι αποδόσεις ανεβαίνουν κατά 3,5 μονάδες βάσης. Τη γενική τάση ακολουθούν και τα ελληνικά, που δεν φαίνεται να ωφελούνται από την αναβάθμιση της Fitch.

Οσον αφορά το ΧΑ, αναλυτές εκτιμούν ότι μπαίνει σε φάση πρόσκαιρης σταθεροποίησης-συσσώρευσης, έχοντας αρκετά "καύσιμα" για  το επόμενο ανοδικό βήμα: Κυοφορούμενα deals, επενδυτικά σχέδια και θετικά οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2022, που θα αναθερμάνουν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν οι βασικοί δείκτες κινούνται σε μικρό εύρος διακύμανσης με εναλλαγές προσήμων. Η συναλλακτική κίνηση είναι αυκημένη και σε δυο ώρες έχουν αλλάξει χέρια μετοχές 24,3 εκατ. ευρώ, συν 3,5 εκατ. σε πακέτα.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από +0,36% (στις 1.019,15 μονάδες) μέχρι -0,11% (στις 1.014,37). Τώρα βρίσκεται στις 1.015,2 μονάδες με ανεπαίσθητη μεταβολή -0,04%

. Κατά 0,15% υποχωρεί ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις 2.456,1 μονάδες. Ανοδο 0,65% σημειώνει ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -0,85% και πήγε ανοδικά μέχρι +0,45%. Τώρα υποχωρεί κατά 0,72%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Attica Bank -7%, Eurobank και Alpha -0,9%, Εθνική -0,7%, με οριακές απώλειες η Πειραιώς.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ενισχύονται ΕΛΠΕ +1,7%, Μυτιληναίος +1,5%, ΟΠΑΠ +1%,  ΔΕΗ, Βιοχάλκο και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +0,6%.

Στον αντίποδα Ελλάκτωρ -2% Σαράντης -1,5%, Jumbo -1,1%, Motor Oil και ΤΕΝΕΡΓΑ -0,7%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα