Αγορές

Προεξοφλεί τα... καλύτερα το χρηματιστήριο - Συνεχίζει πάνω από τις 1.000 μονάδες


Θετικές εξελίξεις στην οικονομία, στα δημοσιονομικά και στο επιχειρηματικό πεδίο προεξοφλεί η χρηματιστηριακή αγορά,  προσπερνώντας την  την αβεβαιότητα που δημιουργούν η όξυνση του πολιτικού κλίματος και οι επικείμενες εκλογές.

Στη βελτίωση του χρηματιστηριακού-επενδυτικού κλίματος συμβάλλει η "συγχορδία" ευνοϊκών εκθέσεων και αισιόδοξων προβλέψεων από διεθνείς οίκους, οι οποίοι βλέπουν θετικές προοπτικές στο ΧΑ και μεγάλα περιθώρια ανόδου των τιμών τραπεζικών και άλλων μετοχών.

Σήμερα τη σκυτάλη πήρε η Morgan Stanley, η οποία εκτιμά ότι οι αποτιμήσεις στο ΧΑ είναι ακόμη ελκυστικέ και το αργό ράλι μπορεί να συνεχιστεί, υποστηριζόμενο από τις υψηλές επιδόσεις κερδοφορίας που επιτυγχάνουν τράπεζες και επιχειρήσεις όλων των κλάδων.

Αυτό που φαινόταν "άπιαστο όνειρο" πριν από λίγους μήνες, γίνεται τώρα πραγματικότητα: Ο ΓΔ έχει υπερβεί τις 1.000 μονάδες και με αργά σταθερά βήματα κινείται προς τον επόμενο μεγάλο στόχο, την υπέρβαση των 1.045. Το μέχρι χθες "απόρθητο οχυρό" γίνεται πλέον βάση και αφετηρία μιάς πολύ μεγαλύτερης διαδρομής μακράς πνοής.

Θετική ένδειξη για τη  δυναμική της αγοράς η διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε πολλές μετοχές της  μεγαλομεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων δείχνει ότι το ΧΑ αυτονομείται σε σημαντικό βαθμό από τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες βρίσκονται σε αναζήτηση κατεύθυνσης και ισορροπιών. Σήμερα οι βασικοί δείκτες σε Φρανκφούρτη- Λονδίνο σημειώνουν οριακές μεταβολές της τάξεως του 0,10% - όπως και ο Dow Jones στη Wall Street.

 Ρευστό σκηνικό στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, όπου εκδηλώθηκαν σήμερα πιέσεις και οι αποδόσεις των 10ετών ανέβαιναν νωρίτερα κατά 3-5 μονάδες βάσης.

Θετική εξέλιξη για τις αγορές η πτωτική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου που υποχώρησε στα 54,18 ευρώ.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν με ανοδικό πρόσημο από το ξεκίνημα της συνεδρίασης και τερμάτισαν στα υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από +0,30% (στις 1.007 μονάδες) μέχρι +1,16% (στις 1.015,60). Τερμάτισε στις 1.010,8 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,14%.

Κατά 1,24% ενισχύθηκε ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 2.457,83 μονάδες. Ανοδο 0,76% σημείωσε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό ημέρας -0,15% και πήγε ανοδικά μέχρι +1,05%. Τερμάτισε με κέρδη 0,77%. Στην πρώτη θέση η Attica Bank με +2,3%. Eurobank +1,5%, Alpha +1%, Πειραιώς +0,2%. Αμετάβλητες Τρ. Ελλάδος και Εθνική.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε η Βιοχάλκο με +5%. Ακολούθησαν ΕΛΠΕ και Μυτιληναίος +3%,  ΟΤΕ +2,7%,, Aegean, Motor Oil κα ΤΕΝΕΡΓΑ-1,1%, Σαράντης -0,7%, Lamda -0,4%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα