Αγορές

Ολοκληρώνεται η ανοδική κίνηση στο χρηματιστήριο


Το θετικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές και η προοπτική διευθέτησης του προβλήματος των κόκκινων δανείων χωρίς δυσβάστακτη επιβάρυνση των τραπεζών, βοήθησαν το ΧΑ  να ξεκινήσει σήμερα ανοδικά, συνεχίζοντας  στην κατεύθυνση των τελευταίων ημερών. Για τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση οι δείκτες κινούνται σε θετικό έδαφος, προσεγγίζοντας πλέον ισχυρές αντιστάσεις, όπου μπορεί να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει βραχυχρόνια κίνηση. Ηδη έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται πιέσεις και τα κέρδη  περιορίζονται.

Θετική εικόνα και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου οι αποδόσεις υποχωρούν σήμερα, μετά από δύο ημέρες σταθεροποίησης. Η απόδοση του 5ετούς πέφτει κατά 5,5 μονάδες βάσης, οριακά χαμηλότερα  από 2,73%. Στο 3,99% διαμορφώνεται του 10ετούς, μία μονάδα βάσης χαμηλότερα από χθες.

   Στο χρηματιστήριο επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες που δημιούργησαν οι τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, όταν δοκιμάσθηκαν με επιτυχία τα νέα επίπεδα στηρίξων.

Βασικός μοχλός ανάκαμψης οι τραπεζικές μετοχές, που παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής και συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά.

Σκεπτικισμό προκαλεί ο μικρός τζίρος, που υποδηλώνει ότι τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή,  τηρώντας στάση αναμονής.  Η επαναδραστηριοποίηση τους θα είναι καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ τις επόμενες μέρες.

Σήμερα οι μετοχές των τραπεζών και όλοι οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά το πρώτο ημίωρο. Στη συνέχεια τα κέρδη περιορίσθηκαν και παψρατηρείται αυξανόμενη μεταβλητότητα.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε +0,68% στις 659,03 μονάδες. Τώρα κινείται περί τις 657 μονάδες, με κέρδη της τάξεως του 0,30%. Παραμένει λοιπόν στις "υπώρειες"  της περιοχής αντίστασης (657-664), που η υπέρβαση της αποτελεί προϋπόθεση για το άνοιγμα νέου ανοδικού κύκλου.
Ανοδο 0,40% σημείωσε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.732 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +2,68% και τώρα έχει διολιστήσει στο +1,75% στις 418 μονάδες. Κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών, σν παραμείνει πάνω από τις 403 σήμερα-αύριο, θα είναι πολύ μεγάλες οι πιθανότητες συνέχισης της ανοδικής κίνησης.

Στα blue chips πρώτη σε απόδοση η Τρ. Πειραιώς (+5,3%), που είχε  χάσει έδαφος στη χθεσινή συνεδρίαση, υποχωρώντας κόντρα στη γενική τάση.  Ακολουθούν Φουρλής +1,4%,  Εθνική, ΔΕΗ και Aegean  +1,2%, Coca-Cola, Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1%.

Στο κόκκινο Μυτιληναίος -1,4%, Jumbo -1,2%, OTE, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ -0,5%.

Στα mid caps Κέκροψ +3,8%, MIG +2,8%  με μεγάλο όγκο συναλλαγών, Ιντρακάτ +2,4%.

Διαβάστε επίσης