Αγορές

Μεγάλες απώλειες στα χρηματιστήρια- Τράπεζες -3,7% στο ΧΑ


Δραματική επιδείνωση κλίματος σημειώνεται στα χρηματιστήρια, με καταλύτες τις επιπτώσεις του συνεχιζόμενου οικονομικού πολέμου Δύσης-Ρωσίας και τις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού και την άνοδο του κόστους χρήματος.

Μετά το χθεσινό sell off στη Wall Street (Dow Jones -3,5%) τη σκυτάλη έχουν πάρει σήμερα οι ευρωπαϊκές που καταγράφουν μεγάλες απώλειες. Περίπου κατά 2% υποχωρούν αυτή την ώρα οι βασικοί δείκτες (DAX, FT-100, CAC-40). "Κατακόκκινο" ταμπλό στο ΧΑ, όπου 9 στις 10 μετοχές υποχωρούν, ο τραπεζικός δείκτης βυθίζεται στο -3,7%, ενώ ο ΓΔ χάνει σχεδόν 2%.

Πολύ χρήμα φαίνεται ότι μετακινείται προς ασφαλέστερες τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα να ενισχύονται σήμερα τα ομόλογα της Ευρωζώνης (οι τιμές τους ανεβαίνουν, οι αποδόσεις υποχωρούν αντιστοίχως). Κατά 5 μονάδες βάσης υποχωρεί η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, κατά 4-5 μβ του ελληνικού, του γαλλικού και του ιταλικού.

Σχεδόν αμετάβλητη η τιμή του φυσικού αερίου (στα 94,8 ευρώ), οριακές μεταβολές στς τιμές αργού πετρελαίου.

Στο ΧΑ το ενδιαφέρον εστιάζεται στα αποτελέσματα α΄τριμήνου που ανακοινώνουν εισηγμένες εταιρείες και δείχνουν τάση βελτίωσης των επιδόσεων. Ομως αυτό δεν είναι αρκετό να αντισταθμίσει την επίδραση από τις διεθνείς αγορές και το γενικότερο αρνητικό οικονομικό κλίμα.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μεγάλες απώλειες, που σταδιακά διευρύνθηκαν. Τη μεταβλητότητα των τελευταίων ημερών διαδέχονται έντονα πτωτική τάση και ρευστοποιήσεις, καθώς πολλά χαρτοφυλάκια προσπαθούν να μειώσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με -1%,πήγε -2,50% και τώρα υποχωρεί κατά 2,10% στις 848,5 μονάδες. Με την κίνηση αυτή χάνει μιά σημαντική στήριξη,προσεγγίζοντας την επόμενη και πλέον κρίσιμη.

Ο FTASE25 χάνει 2,20% στις  2.035,8 μονάδες. Κατά 1,55% υποχωρεί ο δείκτης των mid caps.

 Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστκε μέχρι -4,19% και τώρα  σημειώνει απώλειες 3,70%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Εθνική -4,6%, Πειραιώς -4,2%, Alpha -3,8%, Eurobank -2,3%, Attica Bank -0,3%. Amet;ablhth h Τρ. Ελλάδος.

Στα εμποροβιομηηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνο ο ΟΤΕ.Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν  Μυτιληναίος και Βιοχάλκο -3.3%, Coca-Cola και ΕΛΠΕ -2,8%, ΑΔΜΗΕ, ΕλβάλΧαλκόρ και Lamda -2,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα