Αγορές

Wall Street: Σε ελεύθερη πτώση οι δείκτες υπό τη σκιά του στασιμοπληθωρισμού


Sell off επικράτησε στη Wall Street καθώς η Target προειδοποίησε για αυξανόμενες πιέσεις στο κόστος, εντείνοντας τους φόβους των επενδυτών για στασιμοπληθωρισμό ένα επικίνδυνο μείγμα χαμηλής ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας και αυξημένου κόστους ζωής.

Η εταιρεία, η μετοχή της οποίας κατέρρευσε με απώλειες άνω του 25%,  ανακοίνωσε νωρίτερα «βουτιά» στα κέρδη τριμήνου και συγκεκριμένα τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 2,16 δολ. από 4,17 δολ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Στον αντίποδα τα έσοδα αυξήθηκαν στα 24,82 δισ. δολάρια από 23,88 δισ. δολάρια πέρυσι.

Γενικότεα ο κλάδος των λιανεμπόρων δέχτηκε σήμερα σημαντικές πιέσεις. Οι μετοχές της Walmart έκλεισαν την Τρίτη με πτώση 11%, ενώ σήμερα υποχώρησαν κατά 7%. Η τιμή της μετοχής της Best Buy έχασε περισσότερο από 11%, της Dollar General περισσότερο από 12% και της Dollar Tree περισσότερο από 15%. Απώλειες 6% και για τη Lowe, αφού επίσης απογοήτευσε με το ύψος των πωλήσεων στο πρώτο τρίμηνο. Πτώση 12% σημείωσε και η Macy’s και 10% της Kohl’s.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 3.57% ή 1.164 μονάδες στις 31.490, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 4,04% στις 3.923 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 4,73% στις 11.418 μονάδες. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση για τον Dow Jones από τον Οκτώβριο του 2020.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, γεγονός που συμβάλλει στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο παγκόσμιου στασιμοπληθωρισμού.

Αναφερόμενη στην ενέργεια, η Γέλεν δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια να αποφευχθούν οι περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές, υπογραμμίζοντας όμως ότι «θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η Ευρώπη θα απαλλαγεί από την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο.

Πάντως όσον αφορά τα σενάρια ύφεσης, σύμφωνα με τη Γέλεν, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ευνοϊκότερη θέση σε σχέση με την Ευρώπη, την οποία χαρακτήρισε «πιο ευάλωτη» λόγω της εξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια.

Στα μάκρο της ημέρας, οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Απρίλιο, ενώ οι κατασκευαστικές άδειες σημείωσαν βουτιά επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι η αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια θα επιβραδύνει την κατασκευαστική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών υποχώρησαν κατά 0,2% στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 1,724 εκατ. μονάδων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις ενάρξεις στις 1,765 εκατ. μονάδες.  

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 2,5% στα 109,59 δολ. παρά την απροσδόκητη μείωση στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ και η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% στα 1.815 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε πτώση επτά μονάδων βάσης στο 2,89%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις