Αγορές

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 900 μονάδες ο ΓΔ


Με τις τραπεζικές μετοχές επικεφαλής της κούρσας συνεχίζεται με επιταχυνόμενο ρυθμό η ανοδική πορεία του ΧΑ και ο ΓΔ αφήνει πίσω το ψυχολογικό φράγμα των 900 μονάδων, όπου έχουν "σκοντάψει" μέχρι τώρα πολλές απόπειρες περαιτέρω ανάκαμψης.

 Θετική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς η αύξηση του όγκου συναλλαγών και του τζίρου. Σε τρεις ώρες συνεδρίασης έχουν αλλάξει χέρια μετοχές  αξίας 23,5 εκτ. ευρώ, συν τρία πακέτα μετοχών Τρ. Πειραιώς αξίας 1,8 εκατ. ευρώ. Περίπου ο μισός τζίρος έχει πραγματοποιηθεί στις τραπεζικές μετοχές, που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής και συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά.

Τα θετικά αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε χθες η Πειραιώς και τα αναμενόμενα σήμερα από την Εθνική, αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον για τις μετοχές του κλάδου. Καταλύτης για την αγορά και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν άλλες μεγάλες εισηγμένες (Μυτιληναίος,ΟΤΕ κλπ), καθώς και η ολοκλήρωση του deal για την αναδιάρθρωση υποχρεώσεων της Intralot από ομολογιακά δάνεια.

Σημαντική παράμετρος για τη διαμόρφωση κλίματος και τάσης στο ΧΑ είναι βέβαια  και οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές. Στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι βασικοί δείκτες κινούνται σήμερα σταθεροποιητικά.  

Μετοχές και δείκτες

Στο ελληνικό χρηματιστήριο η συνεδρίαση άνοιξε με μικρά κέρδη, τα οποία σταδιακά διευρύνθηκαν. Οι βασικοί δείκτες κινούνται αυτή την ώρα κοντά στα υψηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 904,67 μονάδες (+1%) και τώρα βρίσκεται στις 903,4 με κέρδη 0,85%.
Την ίδια ποσοστιαία άνοδο (+0,85%) σημειώνει και ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις 2.70,5 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +2,24% και τώρα βρίσκεται στο +1,90%. Προηγείται η Πειραιώς με +4,7%. Εθνική +2,4%, Alpha +1,3%, Attica Bank και Eurobank +1,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips, ΟΤΕ  +1,8%, ΟΛΠ +1,5%,  Lamda και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,3%, Μυτιληναίος  Τιτάν και Motor Oil +0,8%.

Στον αντίποδα, μόνον τρεις μετοχές με αρνητικό πρόσημο: ΟΠΑΠ -0,9%, Jumbo -0,7%, ΕΧΑΕ -0,5%.

Στα mid caps συνεχίζουν την κούρσα τα Αστικά Ακίνητα (+7,6%), η Entersoft (+5,9%) και η Intralot (+4,4%). Με απώλειες Πλαίσιο -2%, Ικτίνος -1,7%, Cenergy -1%.

 Στη μικρή κεφαλαιοποίηση εντυπωσιάζουν σημειώνοντας μεγάλη άνοδο  με μεγάλο όγκο συναλλαγών ANEK +14,7%, Πετρόπουλος +8,7%, Ιντεάλ+6,7%, ΒΙΟΣΩΛ +4%.

Διαβάστε επίσης