Αγορές

Πήρε ανάσα και συνεχίζει το χρηματιστήριο


Με ανανεωμένες δυνάμεις συνεχίζει ανοδικά το χρηματιστήριο, αφού πήρε χθες μία "ανάσα".μετά από 10 ημέρες ανόδου. Σε θετικό έδαφος κινούνται όλοι οι δείκτες,σημειώνοντας μικρά κέρδη.
  Ομως ο τζίρος είναι απελπιστικά χαμηλός (μόλις 13 εκατ. ευρώ σε δυόμιση ώρες συναλλαγών), γεγονός που καθιστά επισφαλείς τις οποιεσδήποτε  εκτιμήσεις για τη δυναμική της αγορας και την περαιτέρω πορεία της σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.

Η υποτονικότητα και ο χαμηλός τζίρος αυξάνουν τη μεταβλητότητα, καθώς οι τιμές δεικτοβαρών μετοχών αλλάζουν με μικρό όγκο συναλλαγών. Πάντως ο ΓΔ συνεχίζει την “πολιορκία” του οχυρού των 900 μονάδων, που αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ισχυρό ανάχωμα.
 Αναλυτές εκτιμούν ότι στην περιοχή αυτή αυξάνεται η προσφορά και μπορεί να ανακοπεί  η εν εξελίξει ανοδική κίνηση. Ολοι συμφωνούν ότι η περαιτέρω πορεία θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τις τραπεζικές μετοχές - αν θα συνεχίσουν να προσελκύουν αγοραστές  και να βελτιώνουν τις αποτιμήσεις τους.

 Τα αποτελέσματα εξαμήνου

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων τους.  Σήμερα μετά το κλείσιμο της αγοράς θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Τρ. Πειραιώς και αύριο η Εθνική.
  Σ' αυτό το μέτωπο υπάρχουν καλά νέα από εισηγμένες εταιρείες με μεγάλο”ειδικό βάρος” στην αγορά. Σήμερα ο Μυτιληναίος γνωστοποίησε εντυπωσιακά οικονομικά μεγέθη εξαμήνου,με αυξημένη κερδοφορία (+11%). Θα ακολουθήσει αύριο ο ΟΤΕ,πριν το άνοιγμα στης συνεδρίασης.

Σημαντική παράμετρος για τη διαμόρφωση κλίματος και τάσης στο ΧΑ θα είναι βέβαια  και οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές. Στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι βασικοί δείκτες κινούνται σήμερα ανοδικά  (DAX +0,7%, FTSE-100 και CAC-40 +0,4%), παίρνοντας τη σκυτάλη απότη Wall Street, όπου σημειώθηκαν χθες νέα ιστορικά ρεκόρ.

Μετοχές και δείκτες

Με νευρικότητα και διακυμάνσεις κινούνται οι βασικοί δείκτες στο ΧΑ, αν και η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε +0,06% μέχρι +0,46% (στις 899,34 μονάδες. Τώρα βρίσκεται στις 898,3 με άνοδο 0,35%.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει επίσης 0,35% στις 2.159,3 μονάδες. Στο +0,20% ο 40M των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +1% και τώρα κερδίζει 0,80%. Με θετικό πρόσημο Alpha και Πειραιώς +1,4%, Εθνική +0,8%, Attica Bank +0,3%. Eurobank και Τρ. Ελλάδος -0,2%
 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips, ΔΕΗ +1,6%,  Coca-Cola +1,4%, Τιτάν +1,3%,  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Motor Oil +0,8%,  Aegean και Βιοχάλκο +0,5%,.
 Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνει η Ελλάκτωρ, υποχωρώντας  κατά 3%, ενώ στις 4 προηγούμενες συνεδριάσεις ειχε κερδίσει 17%. Ακολουθούν στην πτώση ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda και Jumbo (-0,7%).

Στα mid caps Αστικά Ακίνητα +8,2%, Φουρλής και ΟΛΘ +1,6%, Intracom, Ιντρακάτ και Πλαίσιο +1%. Με απώλειες Profile -2,5%, Elton -2%, Παπουτσάνης -1,7%. η Intralot  με +20% και συναλλαγές 1,9 εκατ. τεμαχίων. Ακολούθησαν τα Αστικά Ακίνητα  της Alpha Bank με +9,6% και η Frigoglass (+5,2%),
Στη μικρή κεφαλαιοποίηση αξιόλογα κέρδη με μεγάλο όγκο συναλλαγών καταγράφουν: ΑΝΕΚ +10%, Τζιρακιάν +6% (με συναλλαγές 101.400 τεμαχίων), ΒΙΟΣΩΛ +5,5%% (με 174.700 τμχ).

 

Διαβάστε επίσης