Αγορές

"Σκόνταψε" στις τράπεζες το χρηματιστήριο


Το 11ήμερο ανοδικό σερί διεκόπη σήμερα στο χρηματιστήριο, καθώς οι τραπεζικές μετοχές "κουράστηκαν" και "γύρισαν πίσω", παρασύροντας τους δείκτες στο κόκκινο. Είναι μιά αναμενόμενη εξέλιξη, που δεν αλλάζει τη δυναμική της αγοράς, αλλά μπορεί να επηρεάσει πρόσκαιρα το ψυχολογικό κλίμα και το αγοραστικό ενδιαφέρον.

 Αλλαγή σκηνικού σημειώθηκε την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, όταν οι τραπεζικές μετοχές πήραν ξαφνικά καθοδική κατεύθυνση, υπό την πίεση επιταχυνόμενων ρευστοποιήσεων. Οι πιέσεις επεκτάθηκαν σε πολλές μετοχές, οδηγώντας τους δείκτες σε χαμηλά ημέρας λίγα λεπτά πριν από το κλείσιμο.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι αυξάνεται το βραχυχρόνιο ρίσκο. Ολοι συμφωνούν ότι η περαιτέρω πορεία θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τις τραπεζικές μετοχές - αν θα συνεχίσουν να προσελκύουν αγοραστές  και να βελτιώνουν τις αποτιμήσεις τους.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου,  που θ' αρχίσουν την Τετάρτη με την Πειραιώς και θα συνεχισθούν με την Εθνική την Πέμπτη. Οι αναλυτές εστιάζουν στις επιβαρύνσεις που θα εμφανίσουν οι τράπεζες από τις μεγάλες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων.
 Τα "συν" για τον κλάδο είναι τα θετικά αποτελέσματα των stress test και η αλλαγή των διατάξεων για τον αναβαλλόμενο φόρο, που εξαλείφουν τον κίνδυνο μερικής κρατικοποίησης τραπεζών μέσω αναγκαστικών ΑΜΚ.

 Θετική επίδραση στο ΧΑ από την αγορά ομολόγων,όπου οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών χρεογράφων σημείωσαν σήμερα νέα ιστορικά χαμηλά.
 Σημαντική παράμετρος για τη διαμόρφωση κλίματος και τάσης στο ΧΑ θα είναι βέβαια οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές. Στα μεγάλα χρηματιστήρια επικρατεί σήμερα νευρικότητα. Οριακά στο κόκκινο ο DAX και ο Dow Jones.

Η μικρή κεφαλαιοποίηση

 Στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό για τη δυναμική του ΧΑ, είναι η αυξανόμενη κινητικότητα στη μικρή κεφαλαιοποίηση, η  οποία πρωταγωνιστεί πλέον σε ημερήσιες αποδόσεις και μάλιστα με μετοχές που εμφανίζουν μεγάλο όγκο συναλλαγών.
  Η εικόνα αυτή υποδηλώνει ενεργοποίηση πολλών επιθετικών traders, κερδοσκοπικών λόμπι και μικροεπενδυτών που κυνηγούν υψηλές αποδόσεις.
Η μικρή και μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση προσελκύει πλέον μεγάλο μέρος του φρέσκου αποταμιευτικού χρήματος που εισρέει στην αγορά. Κινητήρια δύναμη και "ανεμοδείκτης" της αγοράς παραμένουν βέβαια οι τραπεζικές μετοχές,που συνεχίζουν να δίνουν τον τόνο στις συναλλαγές.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με οριακά αρνητικό πρόσημο. Ομως οι βασικοί δείκτες πήραν αμέσως ανοδική κατεύθυνση και με τη συμπλήρωση ημιώρου κατέγραψαν υψηλά ημέρας. Ακολούθησαν διακυμάνσεις και εναλλαγές κατεύθυνσης. Το σκηνικό άλλαξε άρδην την τελευταία ώρα  με την "καθίζηση" των τραπεζικών μετοχών

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 901,19 μονάδες (+0,42%) και γύρισε μέχρι τις 893,35 (-0,46%). Τερμάτισε στις 895,19 με απωλειες 0,25%.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 0,32% κλείνοντας στις 2.151,95 μονάδες. Υποχώρησε κατά 0,30% ο 40M των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με απώλειες -0,82%, γύρισε ανοδικά σημειώνοντας υψηλό ημέρας +0,71% και ξαναβυθίστηκε μέχρι -1,66%. Εκλεισε με απώλειες 1,10%. Με θετικό πρόσημο Τρ. Ελλάδος (+0,4%) και Eurobank (+0,3%). Στο κόκκινο Attica Bank -3,7%, Alpha -1,9%, Εθνική -1,7%, Πειραιώς -1%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips, Ελλάκτωρ +6,8%, Coca-Cola +1,3%, ΔΕΗ +0,7%,  Σαράντης +0,6%,, ΑΔΜΗΕ +0,4%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Μυτιληναίος -1,9%,  Aegean και Lamda -1,5%, Motor Oil -1,4%.

 Στα mid caps εντυπωσίασε η Intralot  με +20% και συναλλαγές 1,9 εκατ. τεμαχίων. Ακολούθησαν τα Αστικά Ακίνητα  της Alpha Bank με +9,6% και η Frigoglass (+5,2%),

Στη μικρή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν με μεγάλο όγκο συναλλαγών: Ξυλεμπορία +11%, Βιοσώλ +9,2%, Τζιρακιάν+3%

 

 

Διαβάστε επίσης