Αγορές

Τα small caps στο προσκήνιο, δίνουν ώθηση στο χρηματιστήριο


Με τα small caps στο προσκήνιο και πολλές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίηση σε πρωταγωνιστικό ρόλο, το χρηματιστήριο συνεχίζει σε ανοδική κατεύθυνση, υπερνικώντας προβληματισμούς και ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στα δημοσιονομικά.

Για έκτη κατά σειρά συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σήμερα ανοδικά, τερματίζοντας κοντά στα υψηλά ημέρας. Μικρά μεν τα κέρδη, αλλά σημαντικά για τη βελτίωση του ψυχολογικού κλίματος στην αγορά.

Η συναλλακτική κίνηση που ήταν υποτονική - όπως και τις προηγούμενες μέρες - "ζωήρεψε" τις τελευταίες ώρες καθώς αυξάνονταν και επιταχύνονταν οι συναλλαγές στην μικρή και μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ενώ στις πρώτες 4 ώρες  ο τζίρος ήταν μόλις 17 εκατ. ευρώ, στην επόμενη μιάμιση ώρα έγιναν συναλλαγές περίπου 27 εκατ. ευρώ.

Αρνητική εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street. Στις ευρωπαϊκές αγορές σημειώθηκε ισχυρή ενδοσυνεδριακή αντίδραση και οι απώλειες περιορίστηκαν, αλλά μετά το άνοιγμα της Wall Street  στο κόκκινο, ξαναπήραν καθοδική κατεύθυνση.

 Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ μετά από έξι συναπτές ημέρες ανόδου ο ΓΔ επέστρεψε στην περιοχή  των 875 μονάδων, που είχε αποτελέσει στο παρελθόν ισχυρή αντίσταση και στη φάση της διόρθωσης απεδείχθη ανίσχυρη στήριξη. Κρίσιμη η υπέρβαση της, που προϋποθέτει αυξημένο όγκο συναλλαγών.

 Ο Γενικός Δείκτης την υπερέβη σήμερα οριακά, κλείνοντας στις 876,35 μονάδες, με κέρδη 0,74%. Ανοδο 0,69% σημείωσε ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις 2.09,74 μονάδες. Κέρδη 1,13% κατέγραψε ο FT40M των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με -0,66%, γύρισε ανοδικά μέχρι +0,96% και το τελευταίο ημίωρο βυθίστηκε ταχύτατα, κλείνοντας  στο κόκκινο με -0,18%. Θετικό πρόσημο διατήρησε μόνον η Alpha (+1,5%). Αμετάβλητες Πειραιώς και Τρ. Ελλάδος, Attica Bank -1,2%, Eurobank -1%, Εθνική -0,6%.

Θετική εικόνα στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Στις πρώτες θέσεις Ελλάκτωρ +3,4%, Μυτιληναίος +2,8%, ΟΤΕ +2,3%, ΟΠΑΠ +2,1%, ΕΧΑΕ +1,6%,  ΕΛΠΕ και Motor Oil +1,4%, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ +1,2%.

Με απώλειες 1% τα Jumbo, Βιοχάλκο -0,7%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΛΠ -0,5%.

Στα mid caps ξεχώρισαν Quest ++5,2%, Autohellas +4,9%, Profile +3,7%, Cenergy +2%, Ιντρακάτ +1,4%, Intracom +1,2%.

 Στη μικρή κεφαλαιοποίηση εντυπωσιακά κέρδη με μεγάλο όγκο συναλλαγών απεκόμισαν: Intertech +15,8% (λόγω επικείμενων αλλαγών μετά την αποχώρηση Κοντομηνά), Centric +13,1%, Ιλυδα +8,6% Κέκροψ +7%, Κορδέλλου +5%, AudioVisual (ABE), Μουζάκης, Γενική Εμπορίου (ΓΕΒΚΑ) +4,2%, Μύλοι Κεπενού +4%..

Διαβάστε επίσης