Αγορές

Συνεχίζει ανοδικά το χρηματιστήριο


Με μικρά ασταθή βήματα και με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις το χρηματιστήριο συνεχίζει σε ανοδική κατεύθυνση, υπερνικώντας προβληματισμούς και ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στα δημοσιονομικά.

Η συναλλακτική κίνηση παραμένει υποτονική και ο συνολικός τζίρος κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα - περίπου 17 εκατ. ευρώ σε 4 ώρες συνεδρίασης. Περιορισμένη είναι όμως και η προσφορά, καθώς τα μεγάλα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή, βλέποντας τις κεφαλαιοποιήσεις να ενισχύονται, δημιουργώντας προοπτικές για ρευστοποιήσεις σε υψηλότερες τιμές.

Για έκτη κατά σειρά συνεδρίαση οι δείκτες κινούνται ανοδικά, καταγράφοντας αυξανόμενα κέρδη - μικρά μεν, αλλά σημαντικά για η βελτίωση του ψυχολογικού κλίματος στην αγορά. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με αρνητικό πρόσημο, αλλά οι απώλειες καλύφθηκαν γρήγορα και η άνοδος συνεχίστηκε χωρίς την παραμικρή διόρθωση.

Βελτιώνεται σταδιακά η εικόνα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που ξεκίνησαν με απώλειες. Οι δείκτες ανακάμπτουν σταδιακά, παραμένοντας όμως στο κόκκινο. Από -1,25% ο DAX έχει γυρίσει σε -0,25%.

Αρνητική η επίδραση από τα κινεζικά χρηματιστήρια, που έχασαν σήμερα περίπου 2,5% (ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng "βούτηξε" στο -3,9%), λόγω των μέτρων που λαμβάνουν οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας, περιορίζοντας την ελευθερία κινήσεων των εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ μετά από έξι συναπτές ημέρες ανόδου ο ΓΔ επιστρέφει στην περιοχή  των 875 μονάδων, που είχε αποτελέσει στο παρελθόν ισχυρή αντίσταση και στη φάση της διόρθωσης απεδείχθη ανίσχυρη στήριξη. Κρίσιμη η υπέρβαση της, που προϋποθέτει αυξημένο όγκο συναλλαγών.

 Ολοι οι δείκτες κινούνται τώρα στα υψηλά ημέρας. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 874,2 μονάδες, με κέρδη 0,55%. Ανοδο 0,55% σημειώνει και ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις 2.093 μονάδες. Κέρδη 0,85% καταγράφει ο FT40M των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με -0,66%, γύρισε ανοδικά μέχρι +0,96% και τώρα κερδίζει 0,70%. Alpha +1,1%,  Εθνική +0,7%, Eurobank +0,4%.  Στο κόκκινο Attica Bank -2,5%, Πειραιώς -0,3%,

Θετική εικόνα στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Στις πρώτες θέσεις Ελλάκτωρ +2,5%, Μυτιληναίος +2%, ΕΧΑΕ και ΕλβάλΧαλκόρ +1,4%, Lamda,%, ΕΥΔΑΠ, Aegean και Σαράντης +1%. Με απώλειες Jumbo και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1%, ΟΛΠ -0,8%.

Στα mid caps ξεχωρίζουν Autohellas +4,8%, Quest +2,5%. Ακολουθούν Profile +1,6%, Intracom +1,3%.

 Στη μικρή κεφαλαιοποίηση αξιόλογα κέρδη με μεγάλο όγκο συναλλαγών εμφανίζουν: Intertech +15% (λόγω επικείμνων αλλαγών μετά την αποχώρηση Κοντομηνά),  Centric +10%, Ιλυδα +9,3% Κέκροψ +7,3%, ΓΕΒΚΑ +6%.

Διαβάστε επίσης