Αγορές

Σε τροχιά ανάκαμψης παραμένει τοχρηματιστήριο


Σε συνθήκες συναλλακτικής άπνοιας και με μηδαμινό τζίρο συνεχίζεται η αργή ανάκαμψη μετοχών και δεικτών στο ΧΑ, που κινείται σε ρυθμούς καλοκαιρινής ραστώνης αναζητώντας επίπεδα ισορροπίας.

Διπλή εικόνα στη σημερινή συνεδρίαση, με πτωτικές τάσεις το πρώτο ημίωρο και σταδιακή ανάκαμψη με διακυμάνσεις στη συνέχεια. Στα υψηλά ημέρας τερμάτισαν οι βασικοί δείκτες, δίνοντας "υποσχέσεις" για καλύτερη συνέχεια.

Ο χαμηλός τζίρος καθιστά εφικτή τη χειραγώγηση μετοχών και δεικτών χωρίς μεγάλη δαπάνη. Καθοριστικής σημασίας καθίσταται λοιπόν η στάση  ισχυρών εγχώριων και ξένων χαρτοφυλακίων, που  κατά κανόνα δίνουν τόνο στις συναλλαγές και κατεύθυνση στην αγορά. Προς το παρόν φαίνεται ότι οι διαχειριστές προτιμούν να μη χαλάσουν την ηρεμία των διακοπών τους αναλαμβάνοντας το ρίσκο βραχυχρόνιων κινήσεων.

 Ανάλογη εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου εκδηλώθηκε ενδοσυνεδριακή αντίδραση και οι πρωινές απώλειες καλύφθηκαν ή περιορίστηκαν στο ελάχιστο (DAX -0,3%). Οριακά με αρνητικό πρόσημο οι δείκτες της  Wall Street, όπου ο Dow Jones σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό την Παρασκευή.

Αρνητική η επίδραση από τα κινεζικά χρηματιστήρια, που έχασαν σήμερα περίπου 2,5% (ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng "βούτηξε" στο -3,9%), λόγω των μέτρων που λαμβάνουν οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας, περιορίζοντας την ελευθερία κινήσεων των εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου.

Καθοριστική παράμετρος  για την πορεία της ελληνικής και των διεθνών αγορών παραμένουν βέβαια οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Αντικείμενο προβληματισμού για το ΧΑ οι επιδόσεις της χώρας μας στον τουρισμό, που θα επηρεάσουν τη συνολική πορεία της οικονομίας, με προφανείς επιπτώσεις στις τράπεζες, σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους και στα δημοσιονομικά.

Μετοχές και δείκτες

Σημαντική για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ είναι τώρα η παραμονή του ΓΔ πάνω από τις 857-860 μονάδες, που ξαναγίνονται σημείο στήριξης.

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε σήμερα στις 869,9 μονάδες, με κέρδη 0,63%. Ανοδο 0,59% σημείωσε ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 2.081,4 μονάδες. Κέρδη 0,77% κατέγραψε ο FT40M των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με +0,16%, γύρισε καθοδικά μέχρι -1,17% και έκλεισε με οριακή μεταβολή -0,07%. Εθνική +0,7%, αμετάβλητη η Alpha. Στο κόκκινο Attica Bank -1,6%, Πειραιώς -1,3%, Eurobank -0,1%.

Θετική εικόνα στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Στις πρώτες θέσεις Ελλάκτωρ +4,6%, Μυτιληναίος +3,8%, Lamda +3,5%, ΕΥΔΑΠ και Aegean +1,8%, Τιτάν +1,5%, ΔΕΗ +1,4%, ΟΠΑΠ +1,2%.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΟΛΠ και Σαράντης -1,1%, ΕλβάλΧαλκόρ και Jumbo -0,9%, ΑΔΜΗΕ -0,8%.

Στα mid caps ξεχώρισαν δυο μετοχές του ομίλου Κόκκαλη: Intracom και Ιντρακάτ +3,7%. Ακολούθησαν Πλαίσιο +3,5%, Ολυμπιακή Τεχνική +3,2%, Κρι -Κρι +1,8%.

Διαβάστε επίσης