Αγορές

Χρηματιστήριο: Κάλλιο πέντε και στο χέρι


Αλλαγή κατεύθυνσης προκαλούν στο χρηματιστήριο οι ρευστοποιήσεις βραχυχρόνιων κερδών και η επιδείνωση κλίματος στις διεθνείς αγορές. Μετά τη χθεσινή "δεύτερη πράξη" του μεγάλου ράλι, η αγορά παίρνει πτωτική κατεύθυνση και οι βασικοί δείκτες καταγράφουν μεγάλες απώλειες, καθώς 24 στις 25 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης κινούνται στο κόκκινο. Στο -3,3% πήγε νωρίτερα ο τραπεζικός δείκτης.

Αρνητική εικόνα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. DAX, FTSE-10 και CAC40 χάνουν περίπου 1,10%. Πηγή ανησυχιών οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, κόντρα στις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει η ειδησεογραφία για την παρασκευή πολλών αποτελεσματικών εμβολίων.

Συνεχίζεται πάντως η αποκλιμάκωση αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε ιστορικά χαμηλά.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κινούνται πτωτικά από το ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,40% στις 698 μονάδες, έχοντας σημειώσει χαμηλό -1,75%. Ο FTASE25  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 1,50%, υποχωρώντας στις 1.653 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε νωρίτερα μέχρι -3,28%. Τώρα οι απώλειες του έχουν περιοριστεί σε 2%. Με +6%  η Τρ. Πειραιώς συνεχίζει την κούρσα, έχοντας κερδίσει αθροιστικά πάνω από 40% σε διάστημα δύο εβδομάδων. Με θετικό πρόσημο και η Attica Bank (+1%). Στο κόκκινο Eurobank -3,7%, Εθνική και Alpha -2,3%.

Στο κόκκινο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Aegean -5,3%, Motor Oil και Τιτάν -2,5%, Coca-Cola, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ -2,1%, Μυτιληναίος -2%.

Στα mid caps συνεχίζει την κούρσα η MIG (+11,4). Ακολουθούν με +3,3% τα Πλαστικά Θράκης (+13,5%), που ανακοίνωσαν χθες αυξημένα κέρδη 9μήνου. Στον αντίποδα ΟΛΘ και Ιασώ -2,8%, Cenergy και Κρι-Κρι -2,2%.

Διαβάστε επίσης