Αγορές

Ισορροπεί το χρηματιστήριο, καλύπτονται πρωινές απώλειες


Με έντονες διακυμάνσεις και εναλλαγές κατεύθυνσης κινούνται σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο ΧΑ, αναζητώντας σημεία ισορροπίας  εν μέσω της αβεβαιότητας που προκαλούν η αυξανόμενη ένταση στα ελληνοτουρκικά και οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Με τη χθεσινή μεγάλη "βουτιά" οι πιέσεις εκτονώθηκαν εν μέρει, καθώς πολλά χαρτοφυλάκια έσπευσαν να ρευστοποιήσουν  και να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο. Πάντως η μάχη πωλητών-αγοραστών συνεχίζεται,προκαλώντας έντονη μεταβλητότητα.

 «Τορπίλη» για το ελληνικό χρηματιστήριο αποδεικνύονται οι κινήσεις της Τουρκίας σε ανατολική Μεσόγειο-νότιο Αιγαίο, που αυξάνουν πάλι την ένταση στην περιοχή, δημιουργώντας κινδύνους γενικότερης "ανάφλεξης". Το αυξανόμενο γεωπολιτικό ρίσκο καθιστά επιφυλακτικούς τους ξένους επενδυτές, που προτιμούν να μείνουν στο περιθώριο.

Με τα funds  να μένουν αδρανή, η συναλλακτική κίνηση είναι εξαιρετικά υποτονική και ο τζίρος χαμηλός - μόλις 11 εκατ. ευρώ σε τρεις ώρες συνεδρίασης, συν 2,8 εκατ. σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων.

Στο επίκεντρο της προσοχής οι τραπεζικές μετοχές, που υπέστησαν χθες τις μεγαλύτερες απώλειες, συνέχισαν σήμερα να χάνουν έδαφος την πρώτη ώρα των συναλλαγών και τώρα ο κλαδικός δείκτης τους έχει περάσει σε θετικό έδαφος.

Μετοχές και δείκτες

Σε τροχιά ανάκαμψης κινούνται την τελευταία ώρα και οι άλλοι βασικοί δείκτες, καλύπτονταΘετική ένδειξη από τεχνική άποψη θεωρείται το γεγονός ότι ο ΓΔ παραμένει πάνω από τη γραμμή στήριξης στις 630 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι --0,58% στις 633,70 μονάδες και τώρα έχει καλύψει τις απώλειες , κινούμενος στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος περί τις 637,3 μονάδες.

Ανεπαίσθητη ποσοστιαία μεταβολή σημειώνει ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης  στις 1.511,4 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε ενδοσυνεδριακό χαμηλό -0,87% και τώρα έχει ανακάμψει, καταγράφοντας άνοδο 0,50%. Alpha και Εθνική +1%, Πειραιώς +0,5%, αμετάβλητeς Eurobank και Attica bank.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγούνται Aegean +2,1%, ΔΕΗ και Μυτιληναίος +1,8%,  ΟΠΑΠ +1,6%, Σαράντης +1,3%, Βιοχάλκο +1%. Με τις  μεγαλύτερες απώλειες Jumbo -1,7%, Τιτάν και ΟΛΠ -1,4%, Coca-Cola και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,1%.

Στα mid caps επανήλθε σε τροχιά ανάκαμψης η MIG (+3,7%). Προηγείται ο Αβαξ (+5,3%), ακολουθούν  Πλαστικά Θράκης +2,6%, Cenergy +2%.

Στο κόκκινο Πλαίσιο -1,6%, Κρι-Κρι -1%.

Διαβάστε επίσης