Αγορές

Ανοδικά με ασταθή βήματα το χρηματιστήριο


Σε ανοδική τροχιά παραμένει η χρηματιστηριακή αγορά, ακολουθώντας την τάση που διαμορφώνεται διεθνώς, κόντρα στις ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας και για τις επιπτώσεις της στην οικονομία. Σημαντικά κέρδη σημείωσαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, αναθερμαίνοντας τις προσδοκίες για περαιτέρω ανάκαμψη  και βελτίωση των αποτιμήσεων.

Ομως η συνολική εικόνα της συνεδρίασης δείχνει ότι δεν υπάρχει η αναγκαία δυναμική, ενώ η άνοδος δεν βασίζεται σε στέρο έδαφος εκτιμήσεων και προβλέψεων. Ενδειξη "παραλογισμού" της αγοράς αποτελεί και το γεγονός ότι από τις μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Aegean - η εταιρεία που θα δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τη διαφαινόμενη παράταση της πανδημίας και των απαγορευτικών μέτρων.

Θετική εικόνα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street, που  σπεύδουν να προεξοφλήσουν "καλύτερες μέρες", την ώρα που φουντώνει η κινδυνολογία για "φούσκες". Με +1,56% έκλεισε ο DAX, στο +2% βρίσκεται αυτή την ώρα ο Dow Jones.

Στο XA φαίνεται ότι απομακρύνεται o κίνδυνος περαιτέρω βαθιάς διόρθωσης, που παρέμενε ορατός μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα. Ενδειξη αυξανόμενης κινητικότητας και επανενεργοποίησης διεθνών χαρτοφυλακίων η "ομοβροντία" μεταβιβάσεων πακέτων μετοχών διαφόρων εταιρειών. Σήμερα άλλαξαν χέρια πακέτα συνολικής αξίας 16,5 εκατ. ευρώ, που προστίθενται σε καθαρό τζίρο 52,6 εκατ. ευρώ.

Διατηρείται πάντως η αβεβαιότητα για τη βραχυχρόνια πορεία της αγοράς και πολλοί αναλυτές προβλέπουν αυξανόμενη μεταβλητότητα. Κρίσιμο σημείο για τον ΓΔ θα είναι η περιοχή των 772-775 μονάδων, που αναμένεται ότι θα αποτελέσει ισχυρή αντίσταση.

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ  εκφράζουν αισιοδοξία για τη συνέχεια, επισημαίνοντας όμως ότι βασικοί παράμετροι για την πορεία του ΧΑ σε βραχυχρόνιο ορίζοντα θα είναι η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και η κατάσταση στις διεθνείς αγορές.

Μετοχές και δείκτες

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι τεχνικές ενδείξεις βελτιώνονται, και υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου. Ομως ο ΓΔ θα βρεθεί αντιμέτωπος τις επόμενες μέρες με την πρώτη αντίσταση στην περιοχή των 772-775 μονάδων, όπου μπορεί να ανακοπεί η ανοδική κίνηση.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε από τις 753,42 μονάδες (+0,49%) μέχρι τις 769,91 (+2,69%). Τερμάτισε στις 760,59 με κέρδη 1,45%.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,65% τερματίζοντας στις 1.811,61 μονάδες.

 Ο τραπεζικός σημείωσε υψηλό ημέρας +4,27% και έκλεισε με  +0,71%. Eurobank +1,8%, Εθνική +1,4% (με ενδοσυνεδριακό υψηλό +5,7%),  Ελλάδος +0,9%, Attica  +0,3%. Στο κόκκινο Alpha (-0,5%, ενώ πήγε +5,3%), Πειραιώς -2,8%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips της μεγάλης κεφαλαιοποίησης πρώτη σε απόδοση η Aegean (+6,7%). Ακολούθησαν ΟΠΑΠ και ΟΤΕ +3,8%, ΟΛΠ +3,2%, Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ +2,6%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2,2%, ΑΔΜΗΕ +2,1%, Coca-Cola +1,9%.

Στα mid caps Κρι-Κρι +4%, Πλαστικά Θράκης +2,2%, Intracom +2,1%, Παπουτσάνης και Αβαξ +1,8%, MIG και Profile +1,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα