Αγορές

Μίνι ράλι με τράπεζες και blue chips


Κόντρα στις ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας και για τις επιπτώσεις της στην οικονομία, οι χρηματιστηριακές αγορές  σπεύδουν να προεξοφλήσουν "καλύτερες μέρες" και βρίσκονται στην αφετηρία νέου ανοδικού κύκλου, την ώρα που φουντώνει η κινδυνολογία για "φούσκες".

Εντυπωσιακή άνοδο σημειώνουν δια δεύτερη συνεχή ημέρα οι βασικοί δείκτες στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια΄(DAX +1,3%, CAC40 +1,8%), ενώ στο ΧΑ η ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη εξελίσσεται σε μίνι ράλι.

Ο κίνδυνος περαιτέρω βαθιάς διόρθωσης που παρέμενε ορατός μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα φαίνεται ότι απομακρύνεται και οι επενδυτικές προσδοκίες αναθερμαίνονται. Ενδειξη αυξανόμενης κινητικότητας και επανενεργοποίησης  διεθνών χαρτοφυλακίων η "ομοβροντία" μεταβιβάσεων πακέτων μετοχών διαφόρων εταιρειών. Μέσα στις πρώτες δυόμιση ώρες της συνεδρίασης μεταβιβάστηκαν σήμερα πακέτα συνολικής αξίας 14,7 εκατ. ευρώ.

Με μεγάλο όγκο συναλλαγών απογειώνονται οι τραπεζικές μετοχές και ο κλαδικός τους δείκτη πραγματοποιεί άλμα +4,1%. Στην κούρσα συμμετέχουν πολλά εμποροβιομηχανικά blue chips όλων των κλάδων, που βρίσκονται στις λίστες επιλογών διεθνών χαρτοφυλακίων και προσελκύουν αγοραστές.

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ  εκφράζουν αισιοδοξία για τη συνέχεια, επισημαίνοντας όμως ότι βασικοί παράμετροι για την πορεία του ΧΑ σε βραχυχρόνιο ορίζοντα θα είναι η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και η κατάσταση στις διεθνείς αγορές.

Μετοχές και δείκτες

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι τεχνικές ενδείξεις βελτιώνονται, και υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου. Ομως ο ΓΔ θα βρεθεί αντιμέτωπος τις επόμενες μέρες με την πρώτη αντίσταση στην περιοχή των 772-775 μονάδων, όπου μπορεί να ανακοπεί η ανοδική κίνηση.

Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 767,4 μονάδες με άνοδο 2,35%, έχοντας σημειώσει υψηλό ημέρας +2,69% στις  769,91 μονάδες.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 2,65% στις 1.829,5 μονάδες.

 Ο τραπεζικός  κερδίζει αυτή την ώρα 3,70%, έχοντας σημειώσει υψηλό +4,27%. Προηγούνται Εθνική και Alpha με +4,2%. Eurobank και Attica  +2,7%,, Ελλάδος +2%, Πειραιώς +1,7%.

Με θετικό πρόσημο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Τα μεγαλύτερα κέρδη αποκομίζουν ΟΠΑΠ +3,8%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -3,6%, Coca-Cola-3,5%, Aegean και ΟΤΕ +3,3%, ΕΥΔΑΠ +3%, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος +2%.

Στα mid caps Κρι-Κρι +5%, MIG +4,1%, Intracom +3,4%, Παπουτσάνης +3%, Αβαξ και Ιντρακάτ +2,5%, ΕΥΑΘ +2,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα