Αγορές

Οι τράπεζες έσωσαν πάλι την παρτίδα στο ΧΑ


Οι τραπεζικές μετοχές έκαναν σήμερα ένα ακόμη βήμα ανάκαμψης, δίνοντας θετικό πρόσημο στους βασικούς δείκτες του ΧΑ και "εξωραϊζοντας" τη συνολική εικόνα. Οι προσδοκίες συντηρούνται, αλλά η περαιτέρω πορεία της αγοράς αποτελεί ανοιχτό στοίχημα. Οι 800 μονάδες αποδεικνύονται  ισχυρή αντίσταση, την οποία μόνο πρόσκαιρα μπόρεσε να προσπεράσει ο ΓΔ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι το ΧΑ παραμένει στο σημείο όπου θα κριθεί ποιά κατεύθυνση θα πάρει  τις επόμενες εβδομάδες. Επικρατέστερο σενάριο θεωρούν την παλινδρόμηση στην περιοχή των 795-815 μονάδων. Σημαντική παράμετρος διαμόρφωσης κλίματος θα είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι κυβερνητικές αποφάσεις για τα μέτρα ανάσχεσης, την περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων κλπ.

Μικρή επίδραση αναμένεται από τις διεθνείς αγορές, όπου το κλίμα παραμένει ευμετάβλητο, ενόψει αλλαγής φρουράς στον Λευκό Οίκο και των πρώτων δειγμάτων γραφής για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος στα θέματα της οικονομίας και των διεθνών εμπορικών σχέσεων.

Το γεγονός ότι ο Τραμπ αποχωρεί "ειρηνικά", χωρίς να  υπάρχουν μέχρι στιγμής ταραχές στην Ουάσιγκτον και σε  μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ, καθησυχάζει τις αγορές. Κέρδη περίπου 0,7% καταγράφει ο DAX στη Φρανκφούρτη, κατά 0,6% ενισχύεται ο Dow Jones, περίπου 1,6% κερδίζει ο Nasdaq.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ τον τόνο συνεχίζουν να δίνουν οι τραπεζικές μετοχές. Η αγορά αποτιμά θετικά το μεγάλο swap ομολόγων μεταξύ Δημοσίου και Εθνικής -Πειραιώς, που απέφερε στις δύο τράπεζες σημαντικά κεφαλαιακά κέρδη και πρόσθετους μελλοντικούς τόκους. Αρνητική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς ο χαμηλός τζίρος, ο οποίος ήταν σήμερα μόλις 48,6 εκατ. ευρώ, αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε με έντονη συναλλακτική κίνηση.

Αντίθετα, θετική ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι για πολλοστή φορά η διόρθωση εξαντλήθηκε ενδοσυνεδριακά, προσφέροντας ευκαιρίες για τοποθετήσεις.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αρχικά υψηλό +0,85% στις 806,74 μονάδες και εν συνεχεία βυθίστηκε μέχρι τις 796,12 (-0,48%). Ανακάμπτοντας τερμάτισε με οριακά κέρδη 0,10% στις 800,76 μονάδες.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,20% κλείνοντας στις 1.914,85 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε στο ξεκίνημα μέχρι +2,53%, διολίσθησε σταδιακά  στο κόκκινο σημειώνοντας χαμηλό -0,52% και επανήλθε σε ανοδική τροχιά τερματίζοντας με +1,73%.  βρίσκεται οριακά χαμηλότερα, με κέρδη 2,33%. Επικεφαλής της κούρσας παρέμεινε και σήμερα η Εθνική με +4,8%. Ακολούθησαν Attica Bank +3,1%, Alpha +1,3%, Eurobank -0,8%. Στο κόκκινο η Πειραιώς (-2,6%)

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +3%, ΕΛΠΕ +1,4%,  Βιοχάλκο +1,3%, Aegean +0,6%, Μυτιληναίος +0,5%.  Στον αντίποδα ΕΧΑΕ -2,1%, Lamda -2%, Motor Oil -1,8%, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Ελλάκτωρ -1,3%

Στα mid caps MIG +1,4%, Briq και Παπουτσάνης +1,3%, Πλαστικά Θράκης +1%.

Διαβάστε επίσης