Αγορές

Συνεχίζει ανοδικά το χρηματιστήριο


Με έντονη συναλλακτική κίνηση και αυξημένο τζίρο συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η ανάκαμψη στο χρηματιστήριο, δημιουργώντας προσδοκίες για περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων, που θα αποφέρει υψηλά βραχυχρόνια κέρδη.

Σε ρόλο οδηγού οι τραπεζικές μετοχές, που παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής και προσελκύουν τοποθετήσεις, καθώς εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν με επιτυχία την προσπάθεια εκκαθάρισης των προβληματικών χαρτοφυλακίων τους, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα και την κερδοφορία τους.

Η αγορά αποτιμά θετικά το μεγάλο swap ομολόγων μεταξύ Δημοσίου και Εθνικής -Πειραιώς, που απέφερε στις δύο τράπεζες σημαντικά κεφαλαιακά κέρδη  και πρόσθετους μελλοντικούς τόκους.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. Κατά τις εκτιμήσεις τους, σημαντικοί παράγοντες για την πορεία του ΧΑ θα είναι τις επόμενες μέρες το κλίμα στις διεθνείς αγορές και οι ενδείξεις για τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία και τις επιχειρήσεις. 

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν ενθαρρυντική ένδειξη αποτελεί η υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων, που μπορεί να καταστεί πάλι ισχυρή στήριξη και αφετηρία νέου κύκλου ανάκαμψης, με στόχο τις 825-830 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα στις 805,6 μοννάδες, με κέρδη 0,70%. Νωρίτερα σημείωσε υψηλό +0,85% στις 806,74 μονάδες..

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει περίπου 0,80% στις 1.926 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +2,53% και τώρα βρίσκεται οριακά χαμηλότερα, με κέρδη 2,33%. Επικεφαλής της κούρσας βρίσκεται και σήμερα η Εθνική με +3,6%. Ακολουθούν Attica Bank +3,3%, Alpha +2,8%, Eurobank και Πειραιώς +1,2%. 

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips τα κέρδη είναι μικρότερα.Σαράντης +1,9%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,7%,  ΟΛΠ, Φουρλής και Jumbo +0,8%, ΔΕΗ και ΟΤΕ +0,6%. Στον αντίποδα Lamda -0,6%, Aegean -0,4%, Coca-Cola και Motor Oil -0,3%.

Στα mid caps πρωταγωνιστούν οι MIG (+4%) και Ιντρακάτ (+3,3%).

Διαβάστε επίσης