Αγορές

Οι τράπεζες οδηγούν το χρηματιστήριο σε ανάκαμψη


Με τις τραπεζικές μετοχές σε θέση οδηγού συνεχίζεται το μινι ράλι ανάκαμψης του ΧΑ, που έχει αποφέρει εβδομαδιαία κέρδη (Δευτέρα με Δευτέρα) περίπου 22% στον ΓΔ και 33%(!) στον τραπεζικό. Απαλλαγμένα από την πίεση των επιθετικών funds λόγω απαγόρευσης του short selling, εγχώρια επενδυτικά και τραπεζικά χαρτοφυλάκια οδηγούν ψηλότερα τις τραπεζικές μετοχές, συντηρώντας την τάση  που έχει διαμορφωθεί κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Θετικός καταλύτης για τη διαμόρφωση κλίματος τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, που εμπλουτίζονται συνεχώς. Η παρουσίαση της νέας δέσμης έγινε σήμερα  στην έναρξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, προκειμένου να δημιουργήσει “κλίμα” και να αποτραπεί το διαφαινόμενο “γύρισμα” της αγοράς σε καθοδική τροχιά. Ο στόχος επετεύχθη, καθώς το καθοδικό άνοιγμα ακολούθησε ισχυρή ανοδική αντίδραση, με “εργαλείο” τις μετοχές των τραπεζών.

Ομως η αβεβαιότητα  είναι παρούσα και αποτυπώνεται στη γενικότερη εικόνα της αγοράς, με κυρίαρχο στοιχείο τη μεταβλητότητα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο τραπεζικός κινήθηκε ενδοσυνεδριακά σε εύρος διακύμανσης 12,2%, η Εθνική στο 15% (από -4% μέχρι +11%), ενώ σε Eurobank και Alpha η ενδοσυνεδριακή διακύμανση ήταν 13,8% και 11,7% αντίστοιχα.

Η μεταβλητότητα αυτή δίνει τη δυνατότητα να αποκομίσουν υψηλά intraday κέρδη οι επιθετικοί traders, όσο διαρκεί η απαγόρευση του short selling.

Ρευστό σκηνικό και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι δείκτες ξεκίνησαν με σημαντικές απώλειες, τις κάλυψαν πρόσκαιρα και τώρα έχουν περάσει πάλι στο κόκκινο, αν και η Wall Street κινείται ανοδικά την πρώτη ώρα συναλλαγών. Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 1,1%,  ενώ οι τιμές του αργού πετρελαίου βυθίζονται (brent -8%).

 Μετοχές και δείκτης

Στο ΧΑ κατεύθυνση και τόνο στις συναλλαγές συνεχίζουν να δίνουν οι τραπεζικές μετοχές, που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής εν αναμονή ανακοινώσεων για τα ετήσια αποτελέσματα τους. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι προοπτικές στον κλάδο βελτιώνονται, καθώς οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές αναμένεται ότι θα χαμηλώσουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και τις υποχρεωτικές προβλέψεις.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις και Γενικός Δείκτης πήγε -2% στις 539,84 μονάδες. Γρήγορα ανέκαμψε, σημειώνοντας υψηλό +1,66%. Τερμάτισε οριακά χαμηλότερα, με κέρδη 1,43% στις 558,7 μονάδες.
Ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 1.348,95μονάδες, με άνοδο 1,78%.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε -4,63%.στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης. Ανακάμπτοντας σταθερά, πήγε +7,56% και τερμάτισε με κέρδη 5,03%.
Πρώτη η Εθνική με +8,3%. Ακολούθησαν Eurobank και Attica Bank +4,8%, Alpha +3,8%, Πειραιώς +3,1%, Τρ. Ελλάδος+0,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: ΕΧΑΕ +6%, Jumbo +5%, Motor Oil +3,3%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2,8%,  ΕΥΔΑΠ +2,4%.
Στον αντίποδα Βιοχάλκο -6,7%, Aegean -2,4%, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ -1,7%, ΕΛΠΕ -1,5%.

Διαβάστε επίσης