Αγορές

Με ράλι τραπεζών συνεχίζεται η ανάκαμψη στο ΧΑ


 Η ισχύουσα απαγόρευση του short selling δίνει τη δυνατότητα σε εγχώρια επενδυτικά και τραπεζικά χαρτοφυλάκια να οδηγήσουν υψηλότερα τις τραπεζικές μετοχές, συντηρώντας την τάση ανάκαμψης που έχει διαμορφωθεί κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις στο ΧΑ.

Θετικός καταλύτης για τη διαμόρφωση κλίματος τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, που εμπλουτίζονται συνεχώς. Η παρουσίαση της νέας δέσμης έγινε σήμερα  στην έναρξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, προκειμένου να δημιουργήσει “κλίμα” και να αποτραπεί το διαφαινόμενο “γύρισμα” της αγοράς σε καθοδική τροχιά. Ο στόχος επετεύχθη, καθώς  το καθοδικό άνοιγμα ακολούθησε ισχυρή ανοδική αντίδραση, με “εργαλείο” τις μετοχές των τραπεζών.

Ομως η αβεβαιότητα  είναι παρούσα και αποτυπώνεται στη γενικότερη εικόνα της αγοράς, με κυρίαρχο στοιχείο τη μεταβλητότητα.
Ρευστό σκηνικό και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι δείκτες ξεκίνησαν με σημαντικές απώλειες και τώρα τις έχουν καλύψει.

Στο ΧΑ κατεύθυνση και τόνο στις συναλλαγές συνεχίζουν να δίνουν οι τραπεζικές μετοχές, που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι προοπτικές στον κλάδο βελτιώνονται, καθώς οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές αναμένεται ότι θα χαμηλώσουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και τις υποχρεωτικές προβλέψεις.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις και ο ΓΔ πήγε -2% στις 539,84 μονάδες. Γρήγορα ανέκαμψε, σημειώνοντας υψηλό +0,80% στις 555,27. Τώρα ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 555,2 μονάδες με άνοδο 0,80%.
Ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκεται στις 1.338,5μονάδες, με κέρδη επίσης 1%.

Στα υψηλά ημέρας κινείται ο τραπεζικός δείκτης, σημειώνοντας άνοδο 6,80%, ενώ στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης πήγε -4,63%.
Προηγείται η Εθνική με +9,2%. Κέρδη της τάξεως του 6% καταγράφουν Πειραιώς, Eurobank και Alpha. Στο +3,3% η Attica Bank, στο κόκκινο η Τρ. Ελλάδος (-1,6%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν: Jumbo +3,2%, ΕΧΑΕ +3%,  ΟΤΕ +1,9%, Μυτιληναίος και ΔΕΗ +1,5%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΛΠΕ +1,3%.
Στον αντίποδα Βιοχάλκο -5,7%,  Coca-Cola -2,9%, Aegean -2,5%, Lamda και ΟΛΠ -2%, ΑΔΜΗΕ και Τιτάν -1,7%, Motor Oil -1,6%.

Διαβάστε επίσης