Αγορές

Τρέχουν" τα χρηματιστήρια, αψηφώντας τους κινδύνους - Μεγάλη άνοδος στο ΧΑ


Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του οικονομικού πολέμου Δύσης-Ρωσίας παραμένουν πηγή αβεβαιότητας, το σκαμπανέβασμα των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου συνεχίζεται, ο πληθωρισμός "δείχνει τα δόντια του. Ομως... "ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται": Αψηφώντας τους κινδύνους, τα χρηματιστήρια παίρνουν πάλι την ανηφόρα, προσπαθώντας να καλύψουν μέρος των μεγάλων απωλειών που έχουν υποστεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε μίνι-ράλι εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ, με "καύσιμο" την ένταξη των μετοχών Εθνικής Τράπεζας και Μυτιληναίου στον δείκτη MSCI Standard της Morgan Stanlley, που θα φέρει νέες τοποθετήσεις ξένων χαρτοφυλακίων στις δύο μετοχές και γενικότερα στην ελληνική αγορά. Ο ΓΔ πήγε μέχρι +3,20%, ενώ ο δείκτης τραπεζικών μετοχών “απογειώθηκε” στο +5,6%, αλλά στη λήξη διατήρησε μικρό μέρος των κερδών.

Ο εντυπωσιακός ημερήσιος τζίρος (114,8 εκατ. ευρώ, συν 5 εκατ. σε πακέτα), υποδηλώνει ενεργοποίηση ισχυρών χαρτοφυλακίων και αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Υψηλές επιδόσεις και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ τη σκυτάλη της ανόδου έχει πάρει τώρα η Wall Street. Στη Φρανκφούρτη ο  DAX κερδίζει 1,70%, στο Λονδίνο και στο Παρίσι οι δείκτες FT-100 και CAC-40 αντίστοιχα σημειώνουν άνοδο 2,20%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο S&P-500 "γράφει" +2,10%, ο Nasdaq "ίπταται" στο +3,20%.

Μεικτή εικόνα στις αγορές ενεργειακών προϊόντων. Μεγάλη πτώση (-7,3%) σημειώνει η τιμή του φυσικού αερίου στα 98,9 ευρώ, ανεβαίνει κατά 3,2% το brent στα 110,64 δολάρια.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο σημαντικότερος παράγων διαμόρφωσης κλίματος και τάσης στις αγορές είναι τώρα ο “ψυχολογικός” και όχι τα πραγματικά δεδομένα  την οικονομία, με την έξαρση του πληθωρισμού, την άνοδο του κόστους χρήματος και τον κίνδυνο ενεργειακού μπλακάουτ στην Ευρώπη.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν από το ξεκίνημα της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος, καταγράφοντας μεγάλη άνοδο.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +3,20% στις 873,55 μονάδες και τερμάτισε στις 867,03 με κέρδη 2,43%.
 Ο FTASE25 κέρδισε 2,37% κλεινοντας στις 2.096,7μονάδες. Κατά 1,18% ενισχύθηκε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +5,56% και έκλεισε με άνοδο 2,70%. Η Εθνική πήγε μέχρι +8% και έκλεισε με κέρδη 2%.  Eurobank +3,8%, Πειραιώς +3,4%, Attica Bank +2,9%,Alpha +1,9%%. Στο κόκκινο μόνον η Τρ. Ελλάδος (-1%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσίασαν ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +8,5% και  Coca-Cola, +5,6%. Ακολούθησαν Motor Oil και Jumbo +4%, Lamda +3,6%ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος και Σαράντης +3,1%, Βιοχάλκο και Aegean +2,5%.

 Στο κόκκινο ΟΠΑΠ -1,2%, ΕΛΠΕ και Τιτάν -0,5%.

Στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση μεγάλη άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών σημείωσαν οι Intralot +10,5%,Cenergy +9,3%, Τεχνική Ολυμπιακή +6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα