Αγορές

Ράλι ανάκαμψης στο ΧΑ με Εθνική και Μυτιληναίο στον MSCI


 Η ένταξη των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και του ομίλου Μυτιληναίο στον δείκτη MSCI Standard της Morgan Stanlley και η βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές προκαλούν μίνι ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο, που έχει υποστεί μεγάλες απώλειες  τις προηγούμενες μέρες. Ο δείκτης τραπεζικών μετοχών “απογειώνεται” στο +5%, ο ΓΔ κερδίζει 3%, 4 στις 5 μετοχές σημειώνουν άνοδο.

Οι προσδοκίες αναθερμαίνονται και το αγοραστικό ενδιαφέρον ενισχύεται, όπως δείχνει ο εντυπωσιακό τζίρος – περίπου 31 εκατ. ευρώ σε μία ώρα συνεδρίασης. Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά αποκτά ανοδική δυναμική, η οποία ενισχύεται με τις εισροές ξένων κεφαλαίων στις δύο μετοχές που εντάχθηκαν στον δείκτη της Morgan Stanley.

Κατά τις εκτιμήσεις  διεθνών οίκων, στη μετοχή της Εθνικής πρόκειται να γίνουν νέες τοποθετήσεις 145 εκατ. ευρώ από funds παθητικής διαχείρισης (που ακολουθούν τους δείκτες), ενώ στον Μυτιληναίο θα εισρεύσουν περί τα 95 εκατ.
 Πρόσθετες τοποθετήσεις θα διαχυθούν στην αγορά, καθώς αυξάνεται η στάθμιση του ΧΑ στους δείκτες MSCI.

 Κέρδη και στην Ευρώπη

Προς το παρόν το ράλι ανάκαμψης του ΧΑ διευκολύνεται από τη βελτίωση του κλίματος  στις διεθνείς αγορές, οι οποίες παρμένουν πάντως “με το όπλο παρά πόδα”, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς στον οικονομικό πόλεμο Δύσης-Ρωσίας και ο κίνδυνος κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης δεν έχει εκλείψει.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σήμερα ανοδικά, με τον DAX να ενισχύεται κατά 1,45% αυτή την ώρα, ενώ στο Λονδίνο και στο Παρίσι οι δείκτες FT-100 και CAC-40 αντίστοιχα κερδίζουν περίπου 1,70%. Εικόνα σταθεροποίησης εμφανίζουν οι αγορές ομολόγων και ενεργειακών προϊόντων. Σχεδόν αμετάβλητες οι τιμές πετρελαίου, οριακά υποχωρεί η τιμή του φυσικού αερίου

Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο σημαντικότερος παράγων διαμόρφωσης κλίματος και τάσης στις αγορές είναι τώρα ο “ψυχολογικός” και όχι τα πραγματικά δεδομένα  την οικονομία, με την έξαρση του πληθωρισμού, την άνοδο του κόστους χρήματος και τον κίνδυνο ενεργειακού μπλακάουτ στην Ευρώπη.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κινούνται από το ξεκίνημα της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος με μεγάλα ημερήσια κέρδη. Θετική ένδειξη η επάνοδος του ΓΔ στην περιοχή των 870 μονάδων, που ακυρώνει τη διάσπαση χαμηλότερων στηρίξεων.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +3,20% στις 873,55 μονάδες. Τώρα βρίσκεται στις 872 με κέρδη 3%.
 Ο FTASE25 κερδίζει 3,25%  στις 2.096,7μονάδες. Κατά 1,15% ενισχύεται ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +5,56% και τώρα  βρίσκεται στο +4,85%. Αλμα +6,2% πραγματοποιεί η Εθνική, ακολουθεί η Eurobank  με +5,6%. Alpha και Πειραιώς +2,8%%, Attica Bank +2%, Τρ. Ελλάδος +0,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips πρωταγωνιστούν ο Μυτιληναίος (+5,6%) και τα Jumbo (+5,2%,  λόγω διάψευσης των προβλέψεων ότι θα διαγραφούν από τον MSCI). Κατά 4,5% ενισχύεται η Coca-Cola, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +3,9%, Lamda +3,5%, Motor Oil +3,4%, Βιοχάλκο καιΤιτάν +3%, ΔΕΗ +2,2%. Στο κόκκινο μόνο τα ΕΛΠΕ (-0,4%).

Στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση μεγάλη άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών σημειώνουν οι Intralot +6,8%, Frigoglass +5,3%,  Cenergy +5%, Τεχνική Ολυμπιακή +3,9%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα