Αγορές

Βήμα-βήμα προς τις 900 μονάδες το χρηματιστήριο


Κλίμα αισιοδοξίας καλλιεργείται μεθοδικά στο χρηματιστήριο, που συμπλήρωσε σήμερα 10 ημέρες συνεχούς ανόδου, δημιουργώντας προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερες αποδόσεις σε βραχυχρόνιο  και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Στα υψηλά ημέρας έκλεισαν οι βασικοί δείκτες, πολύ κοντά στο ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων τερμάτισε ο ΓΔ.

 Η παρατεταμένη άνοδος αναθερμαίνει το αγοραστικό ενδιαφέρον  των μικροεπενδυτών, που καλύπτουν πλέον σημαντικό μέρος του ημερήσιου τζίρου, ο οποίος παραμένει χαμηλός (43,2 εκατ. ευρώ σήμερα), αλλά έχει αυξηθεί σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

"Εκτός παιδιάς" τα περισσότερα ξένα χαρτοφυλάκια, λόγω διακοπών ή επιφυλακτικότητας. Ομως πολλοί διαχειριστές συνεχίζουν την προσπάθεια ενίσχυσης των αποτιμήσεων, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να ρευστοποιήσουν σε υψηλότερες τιμές  με την επάνοδο της αγοράς σε κανονικούς ρυθμούς προς τα τέλη Αυγούστου.

  Η δυναμική της αγοράς φαίνεται να ανανεώνεται, αλλά πολλοί αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι αυξάνεται το βραχυχρόνιο ρίσκο. Ολοι συμφωνούν ότι η περαιτέρω πορεία θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τις τραπεζικές μετοχές - αν θα συνεχίσουν να προσελκύουν αγοραστές  και να βελτιώνουν τις αποτιμήσεις τους. Με ενδιαφέρον αναμένονται τώρα οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου,  που θ' αρχίσουν την Τετάρτη με την Πειραιώς και θα συνεχισθούν με την Εθνική την Πέμπτη. Οι αναλυτές εστιάζουν στις επιβαρύνσεις που θα εμφανίσουν οι τράπεζες από τις μεγάλες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων.

 Τα "συν" για τον κλάδο είναι τα θετικά αποτελέσματα των stress test και η αλλαγή των διατάξεων για τον αναβαλλόμενο φόρο, που εξαλείφουν τον κίνδυνο μερικής κρατικοποίησης τραπεζών μέσω αναγκαστικών ΑΜΚ.

 Τα "μικρά χαρτιά"

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχεία για το χρηματιστήριο και για την κατανόηση της δυναμικής του, είναι η αυξανόμενη κινητικότητα στη μικρή κεφαλαιοποίηση,  η οποία πρωταγωνιστεί πλέον σε ημερήσιες αποδόσειςκαι μάλιστα με μετοχές που εμφανίζουν μεγάλο όγκο συναλλαγών.

 Η εικόνα αυτή υποδηλώνει ενεργοποίηση πολλών επιθετικών  traders, κερδοσκοπικών λόμπι και μικροεπενδυτών που κυνηγούν υψηλές αποδόσεις.

Η μικρή και μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση προσελκύει πλέον μεγάλο μέρος του φρέσκου αποταμιευτικού χρήματος που εισρέει στην αγορά

 Μετοχές και δείκτες

Κινητήρια δύναμη και "ανεμοδείκτης" της αγοράς παραμένουν βέβαια οι τραπεζικές μετοχές,που συνεχίζουν να δίνουν τον τόνο στις συναλλαγές. Ο κλαδικός τους δείκτης τερμάτισε σήμερα στο απόλυτο υψηλό ημέρας,με άνοδο 2,66%.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε επίσης πολύ κοντά στο απόλυτο υψηλό, στις 897,45 μονάδες με κέρδη 1,03%, ενώ είχε ξεκινήσει με οριακή μεταβολή +0,18%.  .

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,23%, τερματίζοντας στις 2.158,95 μονάδες. Στο +0,82%  ο FT40M των mid caps.

Στο τραπεζικό ταμπλό Alpha +5,4%, Εθνική +3,5%, Attica Bank +2,4%, Πειραιώς +0,7%. Οριακά στο κόκκινο η Eurobank (-0,1%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσίασε η Ελλάκτωρ (+8,5%), που βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης μετά από σημαντικές απώλειες. Βιοχάλκο +2,6%, ΟΛΠ +2,4%, ΜΠΕΛΑ +2,1%,  ΟΤΕ, ΕΛΠΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,4%, Motor Oil +1,2%, ΟΠΑΠ +0,9%.

 Στον αντίποδα Aegean -3%, Σαράντης -1,4%, ΔΕΗ -1%, Lamda -0,6%.

Στα mid caps πρωταγωνίστησαν οι μετοχές του ομίλου Κόκκαλη: Intracom και Intralot +4,6%, Ιντρακάτ +3,4%. Ακολούθησαν Πλαστικά Θράκης +3%, Πλαίσιο +2,7%, Παπουτσάνης +2,2%.

 Στη μικρή κεφαλαιοποίηση πολλές μετοχές κατέγραψαν αξιόλογα κέρδη με μεγάλο όγκο συναλλαγών. Εντυπωσίασε η Ξυλεμπορία (Interwood), που έκλεισε στο limit up(+30%) με συναλλαγές 169.695 τεμαχίων

Διαβάστε επίσης