Αγορές

Οι τράπεζες οδηγούν ψηλότερα το χρηματιστήριο


Οι επίσημες ανακοινώσεις ότι με τη συναίνεση της ΕΚΤ αλλάζουν οι διατάξεις για τον αναβαλλόμενο φόρο, εξαλείφοντας τον κίνδυνο κρατικοποίησης τραπεζών μέσω αναγκαστικών ΑΜΚ, δίνουν σήμερα ώθηση στις μετοχές του κλάδου, που γίνονται πάλι λοκομοτίβα της αγοράς.

Τα κέρδη των τραπεζικών μετοχών κρατούν τους δείκτες σε θετικό έδαφος, υπεραντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις από τις απώλειες πολλών blue chips.

Η ανοδική πορεία του ΧΑ συνεχίζεται για 9η συνεχή συνεδρίαση, με αυξημένο - αλλά χαμηλό - τζίρο και οι προσδοκίες συντηρούνται, αν και αυξάνεται το βραχυχρόνιο ρίσκο. Η δυναμική της αγοράς φαίνεται να ανανεώνεται, αλλά πολλοί αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι η ανοδική αντίδραση ολοκληρώνεται στα σημερινά επίπεδα τιμών. Η περαιτέρω πορεία θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τις τραπεζικές μετοχές - αν θα συνεχίσουν να προσελκύουν αγοραστές  και να βελτιώνουν τις αποτιμήσεις τους.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την αντίσταση στις 885 μονάδες, η οποία αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα πριν από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων. Μια διορθωτική κίνηση θεωρείται πιθανή και φυσιολογική εξέλιξη καθώς στις 9 ημέρες ανόδου ο ΓΔ έχει καλύψει πάνω από 50% των απωλειών που είχε υποστεί στην προηγούμενη διόρθωση, στο διάστημα 15 Ιουνίου-19 Ιουλίου.

 Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα σε θετικό κλίμα, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται ανοδικά και να σημειώνουν υψηλά ημέρας στο πρώτο δεκάλεπτο. Ακολούθησαν ρευστοποιήσεις και γρήγορη "βουτιά"  στο κόκκινο. Εν συνεχεία οι δείκτες ανέκαμψαν σταδιακά με πολλές διακυμάνσεις  και τώρα επαναπροσεγγίζουν τα υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης  κινήθηκε μεταξύ 888 μονάδων (+0,60%) και 880,41 (-0,26%). Τώρα βρίσκεται στις 885,6 μονάδες, με κέρδη 0,33%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,48% στις 2.125,8 μονάδες. Σχεδόν αμετάβλητος ο FT40M των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με +3,28%, γύρισε μέχρι +1,39% και τώρα σημειώνει άνοδο 2,15%. Προηγούνται Attica Bank και Πειραιώς με +7% και +5,3% αντίστοιχα. Ακολουθούν Εθνική +5%, Ελλάδος +3,7%, Eurobank  +2,2%. Στο κόκκινο η Alpha (-0,5%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Μυτιληναίος +1,8%, Jumbo +1,2%, ΕλβαλΧακόρ +1%, ΟΠΑΠ +0,5%.

 Στον αντίποδα Τιτάν -2%, Σαράντης -0,9%, Motor Oil , ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ -0,8%.

Στα mid caps  Intralot +2,6%, Autohellas +1,5%, Παπουτσάνης +1,4%.

 Στη μικρή κεφαλαιοποίηση αξιόλογα κέρδη με μεγάλο όγκο συναλλαγών σημειώνει μόνον η Frigoglass (5,5%) .

Διαβάστε επίσης