Αγορές

Ενέργεια και κατασκευές δίνουν ώθηση στο ΧΑ


Το πρέσινγκ στις τράπεζες συνεχίζεται με ρευστοποιήσεις και άνοιγμα short θέσεων στα Παράγωγα, αλλά η συνολική εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό βελτιώνεται, χάρις στην ανοδική αντίδραση δεικτοβαρών blue chips από τους κλάδους ενέργειας, κατασκευών, real estate και λιανικού εμπορίου.

Ενώ ο τραπεζικός δείκτης "σέρνεται" στα χαμηλά ημέρας, ο ΓΔ και ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ανακάμπτουν έχοντας καλύψει τις αρχικές απώλειες και κινούνται με θετικό πρόσημο.

Η συναλλακτική κίνηση είναι εξαιρετικά υποτονική και ο τζίρος απελπιστικά χαμηλός - ενδείξεις επιφυλακτικότητας και στάσης αναμονής από τα μεγάλα χαρτοφυλάκια που ορίζουν τις "τύχες" της αγοράς.

Καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος οι πολιτικές εξελίξεις, οι συζητήσεις  που ξεκίνησαν σήμερα για τη νέα αξιολόγηση και τα τεκταινόμενα στο μέτωπο των τραπεζών με τα κόκκινα δάνεια και τις ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες.

Πτωτικά κινούνται και οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καταγράφοντας μικρές απώλειες, υπό την επίδραση αρνητικών στοιχίων για την πορεία και τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας.

Στο ΧΑ αδύναμος κρίκος παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές. Νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφει η μετοχή της Πειραιώς, που βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στο στόχαστρο κινήσεων short selling από διεθνή funds. Περίπου 2% από το ιστορικό χαμηλό της απέχει η μετοχή της Εθνικής.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,10%, έχοντας σημειώσει χαμηλό ημέρας -2,12%. Ολες οι μετοχές του κλάδου βρίσκονται στο κόκκινο, με εξαίρεση την Attica Bank (+1,7%). Εθνική -2,4%, Πειραιλώς -2,1%, Eurobank -1%, Alpha -0,5%.

Ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 0,40% και κινείται περί τις 619,8 μονάδες, υποχωρώντας κάτω από την περιοχή βραχυχρόνιας στήριξης, που προσδιοριζόταν μέχρι προχθές στις 623-620 μονάδες.

Οριακά ενισχύεται  ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,15%) στις 1.653 μονάδες.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγείται η ΔΕΗ με +7,2%, λόγω των πληροφοριών ότι παλιές λιγνιτικές μονάδες της που πρόκειται να πουληθούν, γίνονται πάλι κερδοφόρες. Ακολουθούν Ελλάκτω +5,2%, Φουρλής +4,8%,  Μυτιληναίος και ΕΛΠΕ +2,7%, Βιοχάλκο και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2,2%, Lamda +1,7%.

Στον αντίποδα Jumbo και ΟΛΠ -2,2%, Τιτάν και Σαράντης -0,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα