Αγορές

Δίνει πάλι υποσχέσεις το χρηματιστήριο


Το θετικό πρόσημο στους βασικούς δείκτες και τα μικρά κέρδη σε τραπεζικές μετοχές και βιομηχανικά blue chips συντηρούν τις προσδοκίες στο χρηματιστήριο, δημιουργώντας ελπίδες για συνέχιση της ανάκαμψης.Καθοριστικής σημασίας η επίδραση από τις διεθνείς αγορές, που βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, λόγω της αβεβιαότητας που προκαλούν οι ενδείξεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και οι εξελίξεις στα μέτωπα του Brexit  και των σινοαμερικανικών εμπορικών σχέσεων.

Τα ξένα funds που κινούνται στο ΧΑ, τηρούν επιφυλακτική στάση, αναμένοντας προφανώς ασφαλέστερες ενδείξεις για την κατεύθυνση που θα πάρουν οι διεθνείς αγορές και για τις εξελίξεις στα θέματα που επηρεάζουν άμεσα την ελληνική. Τις τελευταίες μέρες παρέμειναν "θεατές", ενώ σήμερα έκαναν αισθητή την παρουσία τους με μεταβιβάσεις πακέτων συνολικής αξίας 25 εκατ. ευρώ.

Η στάση των ξένων funds θα είναι καθοριστική για την πορεία του ΧΑ τις επόμενες εβδομάδες και για την κατεύθυνση που θα πάρει μετά το κλείσιμο των Παραγώγων  την μεθεπόμενη Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου.

Μετοχές και δείκτες

 «Βαρόμετρο» της αγοράς παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση.  Οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς επικρατεί κινητικότητα στο μέτωπο των κόκκινων δανείων και εξετάζονται πολλά σενάρια για την αντιμετώπιση του προβλήματος – συμπεριλαμβανομένων κινήσεων συγχωνεύσεων, ομολογιακών εκδόσεων και πώλησης κόκκινων δανειακών χαρτοφυλακίων.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε σήμερα κατά 0,71%, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό +1,45%. Alpha +1,3%,  Εθνική +1,2%, Τρ. Ελλάδος +0,8%, σχεδόν αμετάβλητη η Eurobank (+0,1%). Στο κόκκινο Πειραιώς (-2,1%) και Attica Bank (-0,7%).

O Γενικός Δείκτης term;atise me +0,36% στις 648,49 μονάδες. Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης  κέρδισε 0,71% κλείνοντας στις 1.705,64.
Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips συνεχίσθηκε το μινι ράλι της ΔΕΗ (+2,8%). Motor Oil και Aegean +1,8%, Coca-Cola +1,2%, Μυτιληναίος +1,1%, ΟΛΠ +0,8%.

 Στον κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες Lamda -2,5%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2%, Φουρλής -1,5%,  Grivalia -1,3%, ΕΧΑΕ και ΕΛΠΕ -1,1%.

Διαβάστε επίσης