Αγορές

Ο Ερντογάν φοβίζει το χρηματιστήριο


Ενώ η Wall Street καταγράφει σήμερα νέα ιστορικά ρεκόρ, ποντάροντας στην προοπτική εξομάλυνσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, στο ΧΑ υπερισχύουν οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στο μέτωπο της αντιπαράθεσης με την Τουρκία. Κόντρα στην τάση των μεγάλων διεθνών αγορών, το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε σήμερα  πτωτικά, αφήνοντας ερωτηματικά για τη συνέχεια.

Η εικόνα στο ταμπλό αντανακλά την υποβόσκουσα αβεβαιότητα και τους φόβους ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες,  με άμεσο δυσμενή αντίκτυπο στο πολιτικοοικονομικό κλίμα και στις αγορές.

Η μόνη ενθαρρυντική ένδειξη - που προηγήθηκε της σημερινής συνεδρίασης και της κινδυνολογικής σεναριολογίας για τα ελληνοτουρκικά -  είναι τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που δείχνουν  ότι τα ξένα funds-πρωταθλητές του short selling περιόρισαν τις ανοιχτές θέσεις τους σε τραπεζικές μετοχές.

Αντίθετα, προβληματίζουν τα στοιχεία για την πτωτική τάση των εξαγωγών, που οδήγησε ήδη σε σημαντική διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος στο 11μηνο του 2019.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες  και αναλυτές εκτιμούν ότι  το ΧΑ δεν έχει αποκτήσει ακόμη δυναμική, ούτε σαφή κατεύθυνση. Αναμένουν συνέχιση της μεταβλητότητας, με διακυμάνσεις μεταξύ 910-930 μονάδων  την επόεμνη εβδομάδα.

 Απουσία ειδήσεων οικονομικού ενδιαφέροντας, βασική παράμετρος διαμόρφωσης κλίματος θα είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στα θέματα των υδρογονανθράκων.

Βοήθεια από Coca-Cola

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με θετικό πρόσημο στους δείκτες και έντονη συναλλακτική κίνηση – συνέχεια του αυξημένου αγοραστικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε χθες. Όμως μετά το πρώτο ημίωρο κυριάρχησαν οι πωλητές και η αγορά πήρε πτωτική κατεύθυνση.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά +0,39% στις 929,71 μονάδες και τερμάτισε στο κόκκινο, υποχωρώντας κατά 0,26% στις 923,63 μονάδες.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης διατήρησε οριακά το θετικό πρόσημο, κλείνοντας στις 2.308,82 μονάδες με +0,03%. Το θετικό πρόσημο οφείλεται στην Coca-Cola, η οποία ενισχυόμενη κατά 2% πρόσθεσε περίπου  9 μονάδες στον δείκτη.

Απώλειες 0,46% υπέστη ο τραπεζικός δείκτης, έχοντας σημειώσει ενδοσυνεδριακό υψηλό +0,86%. Από τις μετοχές του κλάδου, με κέρδη τερμάτισαν Πειραιώς (+0,9%),  Attica +0,5%, Ελλάδος +0,3%. Στο κόκκινο Alpha -1,1%, Εθνική -0,7%, Eurobank -0,1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε η Coca-Cola (+2%), που χρησιμοποιείται συχνά από μεγάλα χαρτοφυλάκια ως "εργαλείο εξισορρόπησης" στους δείκτες. Ακολούθησαν Aegean  και ΟΛΠ +1,5%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,2%, ΟΠΑΠ +0,6%.
 Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΑΔΜΗΕ -2,4%, ΕΥΔΑΠ -2%, ΔΕΗ, Βιοχάλκο και ΕΛΠΕ -1,6%.

Διαβάστε επίσης