Αγορές

Σε αναμμένα κάρβουνα τα χρηματιστήρια


ωΡευστό σκηνικό διαμορφώνεται στις αγορές, μετά τη χθεσινή ισχυρή ανοδική αντίδραση που προκάλεσε η αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν. Διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΧΑ, που ξεκίνησε σήμερα με ανοδικές διαθέσεις και στη συνέχεια πήρε καθοδική κατεύθυνση.

Η εικόνα στο ταμπλό αντανακλά την υποβόσκουσα αβεβαιότητα και τους φόβους ότι η κρίση δεν έχει παρέλθει. Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι – όπως συμβαίνει κατά κανόνα σε τέτοιες περιπτώσεις – θα υπάρξει «υποτροπή», με άμεσο δυσμενή αντίκτυπο στις αγορές.

Στο ΧΑ ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που δείχνουν  ότι τα ξένα funds-πρωταθλητές του short selling περιόρισαν τις ανοιχτές θέσεις τους σε τραπεζικές μετοχές.
 Αντίθετα, προβληματίζουν τα στοιχεία για την πτωτική τάση των εξαγωγών, που οδήγησε ήδη σε σημαντική διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος στο 11μηνο του 2019.
 Αντικείμενο προβληματισμού και οι εξελίξεις στο μέτωπο της  ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης με επίκεντρο την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων  στην ανατολική Μεσόγειο.

Βοήθεια από Coca-Cola

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με θετικό πρόσημο στους δείκτες και έντονη συναλλακτική κίνηση – συνέχεια του αυξημένου αγοραστικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε χθες. Όμως μετά το πρώτο ημίωρο κυριάρχησαν οι πωλητές και η αγορά πήρε πτωτική κατεύθυνση.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε +0,39% στις 929,71 μονάδες και τώρα βρίσκεται στο κόκκινο, υποχωρώντας κατά 0,15% στις 924,3 μονάδες.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης διατηρεί θετικό πρόσημο, κερδίζοντας 0,10% στις 2.310 μονάδες.ενισχύθηκε κατά 1,24% στις 2.308,54 μονάδες.

Απώλειες περίπου 0,35% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης, έχοντας σημειώσει υψηλό +0,86%. Με κέρδη περίπου 0,5% Πειραιώς και Eurobank. Στον αντίποδα Alpha -1,8%, Attica -1%, Εθνική -0,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγείται η Coca-Cola  με +1,4%, δίνοντας βοήθεια στον ΓΔ και στον FTASE25. Aegean +1,3%,  ΟΠΑΠ  και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,9%, ΟΛΠ +0,2%.
 Με τις μεγαλύτερες απώλειες  Lamda -2,3%, Τιτάν και ΑΔΜΗΕ -1,7%, ΔΕΗ και Βιοχάλκο -1,2%,  ΕΛΠΕ και ΟΤΕ -1%.

Διαβάστε επίσης