Αγορές

Ευφορία στις αγορές καθώς απομακρύνεται ο κίνδυνος ανάφλεξης στη Μ. Ανατολή


Αλλαγή κλίματος και πλήρης ανατροπή σκηνικού στις αγορές, που βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες στα πρόθυρα «νευρικής κρίσης», λόγω της επαπειλούμενης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν μετά το χθεσινοβραδινό διάγγελμα Τραμπ προκαλούν ευφορία και μαζικές μετακινήσεις κεφαλαίων.

Οι τιμές του πετρελαίου «βούτηξαν» 5,5% χαμηλότερα μετά το διάγγελμα και τώρα σταθεροποιούνται, μίνι ράλι στα ασιατικά χρηματιστήρια, τα ευρωπαϊκά σημειώνουν μεγάλη άνοδο. Με +2,25% έκλεισε το Τόκιο, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 1,5%,  το ΧΑ ακολουθεί.

Περαιτέρω ώθηση δίνουν τα (καλύτερα των αναμενομένων) στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία και η εκεχειρία στο μέτωπο του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου, με την επικείμενη υπογραφή της «συμφωνίας πρώτης φάσης».

Ιδιαίτερα θετική εικόνα διαμορφώνεται στο ελληνικό χρηματιστήριο, που υπέστη χθες μεγαλύτερες απώλειες λόγω και των μη ενθαρρυντικών μηνυμάτων  από τη συνάντηση Μητσοτάκη –Τραμπ, όπου φάνηκε ότι ο Λευκός Οίκος  ακολουθεί πολιτική ίσων αποστάσεων στα ελληνοτουρκικά, αποφεύγοντας να πάρει θέση για τις παραβιάσεις των κανόνων διεθνούς δικαίου από την Αγκυρα.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι το ΧΑ θα κινηθεί στη συνέχεια στο ρυθμό των διεθνών αγορών, παρακολουθώντας παράλληλα τις εξελίξεις στο  μέτωπο των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου και της αντιπαράθεσης με την Τουρκία.

Μετοχές και δείκτες

Με πυρετώδεις συναλλαγές και εντυπωσιακό τζίρο (22 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα συνεδρίασης) όλοι οι δείκτες κινούνται ανοδικά, καταγράφοντας αξιόλογα κέρδη.

Ο Γενικός Δείκτης επιστρέφει με ορμή πάνω από το κρίσιμο επίπεδο των 920 μονάδων, δίνοντας υποσχέσεις για περαιτέρω ανάκαμψη. Αυτή την ώρα κινείται στις 927 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,40%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 1,45% στις 2.313,3 μονάδες.

«Αλμα +2,65% πραγματοποιεί ο τραπεζικός δείκτης. Προηγείται η Πειραιώς με +5,7%. Eurobank +2,8%, Εθνική +2,2%, Alpha και Attica +1,8%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζει ο  ΟΠΑΠ, που πραγματοποιεί άλμα +4,6%.  Ακολουθούν ΔΕΗ και ΕΧΑΕ +2,7%, Ελλάκτωρ +2,5%, Βιοχάλκο και Φουρλής +1,8%, ΑΔΜΗΕ +1,6%. Στο κόκκινο μόνον ΟΛΠ (-0,9%) και Τιτάν (-0,7%).

Στα mid caps επικεφαλής της κούρσας η Ολυμπιακή Τεχνική με +5,4% και ο Αβαξ +5%. Με +3,5% ακολουθούν AutoHellas και Intercontinental.

Διαβάστε επίσης