Τράπεζες

Χρήμα και ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις από τράπεζες και Δημόσιο


Η χρηματοδοτική στήριξη και η ταμειακή ελάφρυνση των επιχειρήσεων θα είναι οι βασικοί άξονες του πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την επιδημία κορονοϊού, το οποίο πρόκειται να ανακοινώσουν αύριο  οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Για την υλοποίηση των μέτρων θα αξιοποιηθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια που δημιουργούν οι χθεσινές αποφάσεις  του Eurogroup και θα υπάρξει παράλληλα συνεργασία με τις τράπεζες.

Πρωταρχικό μέλημα θα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας και η απαλλαγή των επιχειρήσεων από υποχρεώσεις άμεσης καταβολής φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων τραπεζικών δανείων.

Προτεραιότητα θα δοθεί στις επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους  με κυβερνητικές αποφάσεις και σε εκείνες που συνεχίζουν να λειτουργούν με μεγάλη μείωση τζίρου.

Τα μέτρα που αφορούν φορολογικές υποχρεώσεις υποχρεώσεις και καταβολή επιδομάτων σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που κλείνουν προσωρινά, θα εξειδικευθούν με υπουργικές αποφάσεις.

Οσον αφορά τις δανειακές υποχρεώσεις επιχειρήσεων προς τράπεζες και τις χρηματοδοτήσεις, συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι συζητήσεις του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου με τραπεζίτες για τη διαμόρφωση  μέτρων που θα ανακοινωθούν σήμερα ή αύριο.

Σύμφωνα με διαρροές από κυβερνητικές πηγές, οι τράπεζες συναινούν στη διαμόρφωση ενός πλαισίου διευκολύνσεων σε δανειολήπτες και για τη χορήγηση πρόσθετης ρευστότητας υπό μορφή νέων δανείων και αναχρηματοδότησης παλαιών κατά το μέρος που λήγουν εντός του πρώτου φετινού εξαμήνου.

Ουσιαστικά οι τράπεζες θα δώσουν παράταση τριών έως έξι μηνών  για την καταβολή δόσεων που πρέπει να πληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο.

Διαβάστε επίσης