Οικονομία

Μέτρα για επιχειρήσεις: Δάνεια και αναστολή πληρωμής φόρων-εισφορών


«Πράσινο φως» από Eurogroup για παροχή ρευστότητας και φοροεεισπρακτικά

Την έγκριση από το Eurogroup, που θα συνεδριάσει σε τηλεδιάσκεψη από τις 16.00, ώρα Ελλάδος, περιμένει η κυβέρνηση για να θέσει σε εφαρμογή το μεγάλο σχέδιο στήριξης της οικονομίας με δημοσιονομικά μέτρα υψηλού κόστους, καθώς από την Τετάρτη η διαχείριση της επιδημίας του κορονοϊού εισέρχεται στην πιο επώδυνη, για την οικονομία, φάση, με το κλείσιμο όλων των καταστημάτων, εκτός από σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, τράπεζες και πρατήρια καυσίμων.

Το κλίμα για την έγκριση των μέτρων που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση είναι θετικό στις Βρυξέλλες, όπως φάνηκε από τη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών.

Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η πανδημία απαιτεί μια ισχυρή απάντηση από την Ευρώπη. Επισήμανε σε δραματικούς τόνους ότι η κατάσταση μπορεί να συγκριθεί με περίοδο πολέμου και ξεκαθάρισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα αξιοποιήσουν όλη την ευελιξία που επιτρέπει το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο για να υποστηριχθεί η οικονομία και, κυρίως, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, εφόσον επιτραπεί από το Eurogroup να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, τα νέα μέτρα που θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή θα είναι το… μπαζούκας της Αθήνας για την παροχή ρευστότητας στην οικονομία.

Με επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό και μέτρα παροχής ρευστότητας με τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων θα υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις που υφίστανται τη μεγαλύτερη μείωση τζίρου λόγω της πανδημίας.

Επιπλέον, αναμένεται να παραταθεί τουλάχιστον για ένα τετράμηνο το μέτρο της αναστολής πληρωμής φόρων, εισφορών και οφειλών στο Δημόσιο, αλλά και να γίνουν, σε συνεννόηση με τις τράπεζες, εκτεταμένες ρυθμίσεις και αναχρηματοδοτήσεις δανείων. Τα νέα μέτρα αναμένεται να παρουσιάσει μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

 

Διαβάστε επίσης