Αγορές

"Πνίγεται στα ρηχά" το χρηματιστήριο


Ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανακάμπτουν θεαματικά, ανακτώντας μεγάλο μέρος των απωλειών που προκάλεσε η χθεσινή ξαφνική "καταιγίδα", η ελληνική αγορά "βουλιάζει στα ρηχά". Σε τροχιά διολίσθησης κινούνται όλοι οι δείκτες, που βρίσκονται πλέον στο κόκκινο, ενώ κατά το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης σημείωναν αξιόλογα κέρδη.

 Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι οι αναμενόμενες αποφάσεις της Fed για τη ρευστότητα και τα επιτόκια, ούτε η επαπειλούμενη αναταραχή λόγω AUKUS, ούτε η αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές. Είναι  ενδογενές και συναρτάται με το γενικότερο κλίμα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από τους διαχειριστές κεφαλαίων, παρά το μπαράζ ευνοϊκών εκθέσεων και αισιόδοξων προβλέψεων διεθνών οίκων.

Η επιφυλακτικότητα αποτυπώνεται στην "απραξία", στις επιλεκτικές  σπασμωδικές κινήσεις και στη γενικότερη στάση αναμονής, που κρατά χαμηλά τον ημερήσιο τζίρο, δυσχεραίνοντας το ξεκαθάρισμα του τοπίου και  τη διαμόρφωση βραχυχρόνιας τάσης.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι χωρίς σημαντική αύξηση του τζίρου δεν μπορεί να υπάρξει αξιόπιστη ανάκαμψη-αντίδραση. Ενδέχεται λοιπόν να τεθούν σε δοκιμασία οι στηρίξεις σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Προς το παρόν θετική ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι "άντεξε" η πρώτη σημαντική στήριξη στις 887 μονάδες, την οποία "τεστάρισε"νωρίτερα ο ΓΔ.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με άλμα βασικών δεικτών, που παρέμειναν περίπου μισή ώρα σε υψηλά ημέρας. Ακολούθησε επιταχυνόμενη διολίσθηση, που ανεκόπη στις 14:00. Τώρα οι δείκτες ανακάμπτουν από τα χαμηλά ημέρας,

Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί από τις 898,25% μονάδες (+0,69%) μέχρι τις 887,56 (-0,51%). Αυτή την ώρα βρίσκεται στις 889,5 με απώλειες 0,30%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει επίσης 0,30%, υποχωρώντας στις 2.149 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας +1,57%, γύρισε στο -0,46% και τώρα έχει ανακάμψει σε +0,15%. Ξεχωρίζει η Attica Bank (+4,7%), που ανακάμπτει μετά από πολλές μέρες απωλειών. Πειραιώς +1,9%, με οριακά κέρδη η Εθνικήν (+0,3%) και η Alpha (=0,1%), στο κόκκινο η Εurobank -0,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips λίγες μετοχές σημειώνουν (μικρά) κέρδη: ΕΧΑΕ +1,2%, Σαράντης +0,9%, Aegean  και Coca-Cola +0,5%. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν: Βιοχάλκο -1,7%, ΔΕΗ -1,3%, Μυτιληναίος -1,1%, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν και ΕλβάλΧαλκόρ +0,7%.

Στα mid caps ανακάμπτουν  Αβαξ και Profile (+2,2%) Ικτίνος +0,8%. Στον αντίποδα Ιντρακάτ -2,4%, Autohellas -1,3%,Ολυμπιακή Τεχνική, Πλαστικά Θράκης και Elton -1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης