Αγορές

Καταιγίδα στις αγορές, μεγάλες απώλειες στο ΧΑ


Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στις αγορές και οι χρηματιστηριακοί δείκτες βυθίζονται, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για αποσταθεροποίηση και αναταραχή στις διεθνείς σχέσεις, με καταλύτη τη στρατηγική συμφωνία AUKUS (ΗΠΑ- Μ. Βρετανία-Αυστραλία) που αφήνει “στα κρύα του λουτρού” τη Γαλλία και την Ευρώπη, ανοίγει μέτωπο με την Κίνα και αλλάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Πρόσθετος αρνητικός καταλύτης οι αναμενόμενες  αποφάσεις της Fed για σταδιακή περιστολή του προγράμματος αγορών ομολόγων, που θα περιορίσει  τη ρευστότητα στο σύστημα και θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε άνοδο επιτοκίων.

Δραματικές απώλειες καταγράφουν σήμερα τα χρηματιστήρια της Απω Ανατολής  και τα ευρωπαϊκά, ενώ ενισχύονται τα ομόλογα που αποτελούν κατά τεκμήριο ασφαλέστερο επενδυτικό καταφύγιο. Κατά 3,40% υποχωρεί ο δείκτης Hng Seng στο Χονγκ Κονγκ, περίπου 2,20% χάνουν ο αυστραλιανός S&P/ASX, ο DAX στη Φρανκφούρτη και ο γαλλικός CAC40, ενώ τα futures στη Wall Street προμηνύουν άνοιγμα με απώλειες της τάξεως του 1,20%.

Αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η πτώση μπορεί να συνεχισθεί και να επιταχυνθεί, καθώς οι αγορές κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών και υπάρχουν μεγάλα κέρδη προς ρευστοποίηση.

Απουσιάζουν τα funds

Μεγάλες απώλειες και στο ελληνικό χρηματιστήριο, που ήταν ούτως ή άλλως στα πρόθυρα διόρθωσης με υποτονική συναλλακτική δραστηριότητα και χαμηλό τζίρο, καθώς τα ξένα funds τηρούν στάση αναμονής και η εισροή κεφαλαίων έχει περιοριστεί.

Οι διεθνείς οίκοι συνέχισαν την τελευταία εβδομάδα να βομβαρδίζουν την αγορά με αισιόδοξες εκθέσεις-αναλύσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές των τραπεζών. Ηταν όμως σαν να  "χτυπούσαν στου κουφού την πόρτα". Οι επενδυτές τις προσπέρασαν αδιάφορα - ή δεν τις "πήραν τοις μετρητοίς", ενώ οι διαχειριστές κεφαλαίων είχαν στραμμένη την προσοχή τους στις διεθνείς εξελίξεις.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με “βουτιά” των βασικών δεικτών, που συνέχισαν να διολισθαίνουν και βρίσκονται τώρα στα χαμηλά ημέρας. Πρώτο ζητούμενο είναι τώρα η παραμονή του ΓΔ πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, ή τουλάχιστον στη στήριξη των 995-987. Η επόμενη βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα, περί τις 873 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 2,20% τις 892,8 μονάδες. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 2,25% στις 2.157,7 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε νωρίτερα μέχρι -3,67% και τώρα υποχωρεί κατά 3,10%. Με αρνητικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Βυθίζεται στο -8,7% η Attica Bank, Εθνική -4,7%, Πειραιώς -3,3%, Εurobank -2,7%, Alpha -2,2%,

Στο κόκκινο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν Aegean και ΕλβάλΧαλκόρ -3,2%, Motor Oil -2,7%, Lamda, Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ -2,5%, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και ΕΥΔΑΠ -2,3%.

Στα mid caps Ευρωπαϊκή Πίστη +1,2%, Cenergy +0,6%, ΟΛΘ +0,4%. Στον αντίποδα Elton -5,3%, Intracom -4,6%, Intrakat -4,2%, Πλαστικά Θράκης -3,8%, Αβαξ -3,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης