Αγορές

Συνεχίζουν την κούρσα οι τράπεζες, ανοδικά το ΧΑ


Με τις τραπεζικές μετοχές επικεφαλής της κούρσας συνεχίζεται  η ανοδική πορεία του ΧΑ, που καταγράφει κέρδη σε 6 από τις τελευταίες 7 συνεδριάσεις. Αλμα +3,7% πραγματοποιεί ο τραπεζικός δείκτης. Πυρετώδεις συναλλαγές και μεγάλος τζίρος, που υποδηλώνουν ισχυρή παρουσία ξένων χαρτοφυλακίων.

Η αγορά αναμένει σήμερα με ενδιαφέρον την έκθεση της ΤτΕ για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Οι εκτιμήσεις της - μαζί με τις αντίστοιχες του ΔΝΤ που θα δημοσιοποιηθούν εντός της εβδομάδας - θα αποτελέσουν καταλύτη διαμόρφωσης κλίματος και μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στο ΧΑ τις επόμενες μέρες.

Στο επίκεντρο της προσοχής και οι εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο, όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες περιστολής των κόκκινων δανείων, ενώ κυβέρνηση και τράπεζες κινούνται συντονισμένα προκειμένου να αποτραπεί νέο μεγάλο κύμα  "κοκκινισμένων" απαιτήσεων. Σημαντική παράμετρος  θα είναι επίσης οι τελικές αποφάσεις για τους όρους ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς, που θα εγκριθούν στην επικείμενη ΓΣ.

"Καύσιμα" στην αγορά δίνουν και οι εξελίξεις στον επιχειρηματικό χώρο, όπου εντείνονται οι διεργασίες και κυοφορούνται πολλά deals, με φόντο τις προοπτικές στη μετά-κορονοϊό εποχή και τα κονδύλια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες κινούνται από το ξεκίνημα της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος, με διακυμάνσεις μικρού εύρους.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα σε υψηλά ημέρας, stiw 884,9 μονάδες,σημειώνοντας ημερήσια άνοδο 1,10%.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 1,35% στις 2.135 μονάδες. Κατά 1,25% ενισχύεται ο FT40mid της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +3,95%, και τώρα βρίσκεται στο +3,75%. Προηγείται η Alpha με +6,5%,  συνεχίζοντας το μίνι ράλι που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα. Eurobank +3,5%, Attica +3,3%, Εθνική +2,2%. Στο κόκκινο Πειραιώς -2,4%, Ελλάδος -0,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΕΧΑΕ +4,3%,  Lamda +2,8%, Φουρλής +2,6%, Σαράντης +2,7%, Jumbo +1,6^, ΕΥΔΑΠ +1,3%, ΑΔΜΗΕ +1,1%, Μυτιληναίος και OTE +0,9%.

Στο κόκκινο Ελλάκτωρ -2,7%, ΕΛΠΕ -0,8%,ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -0,5%, ΔΕΗ -0,4%.

 Στα mid caps ξεχωρίζουν τα Πλαστικά Θράκης με +5%. Ακολουθούν Intracom και Ιντρακάτ του ομίλου Κόκκαλη, με +3,6% και +3% αντίστοιχα. Αβαξ +2,6%, Ευρ. Πίστη +2,2%. ΕΥΑΘ +1,7%, Elton +1,4%. Με απώλειες  MIG -2,1%, Κρι-Κρι -1%, Ολυμπιακή Τεχνική και Profile -0,8%.

Διαβάστε επίσης