Αγορές

Κέρδη στο ΧΑ- Τράπεζες +3%, "πήρε τούμπα" η Πειραιώς


 Με τη σκυτάλη στις τράπεζες η χρηματιστηριακή αγορά επιστρέφει σήμερα σε ανοδική τροχιά, διαψεύδοντας τους φόβους για διόρθωση που προκάλεσε η χθεσινή μεγάλη πτώση. Στα υψηλά ημέρας κινούνται όλοι οι δείκτες, καταγράφοντας αξιόλογα κέρδη. Χαμηλός τζίρος, καθώς πολλά ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή, λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας των Καθολικών.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την ισχυρή αντίσταση στην περιοχή των 875 μονάδων, όπου μπορεί να ολοκληρωθεί ή να ανακοπεί πρόσκαιρα η εν εξελίξει ανοδική κίνηση. Επόμενος στόχος οι 893 μονάδες, ως πρώτος σταθμός  για τον τελικό προορισμό στις 930.

 Προϋπόθεση για τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης αποτελεί βέβαια η εισροή φρέσκου χρήματος και η διατήρηση του θετικού κλίματος.

Η συζήτηση στη Βουλή του θέματος της ΑΜΚ της Πειραιώς συνέβαλε στη βελτίωση του κλίματος, καθησυχάζοντας ανησυχίες και φόβους για την έκβαση του εγχειρήματος. Θετική ήταν επίσης η επίδραση από την έκθεση της Moody's, που αναβάθμισε τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.

"Καύσιμα" στην αγορά δίνουν και οι εξελίξεις στον επιχειρηματικό χώρο, όπου εντείνονται οι διεργασίες και κυοφορούνται πολλά deals, με φόντο τις προοπτικές στη μετά-κορονοϊό εποχή και τα κονδύλια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι κλάδοι κατασκευών, ενέργειας, πληροφορικής και ο χρηματοπιστωτικός τομέας, όπου εντείνονται οι προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν δραστικά τα κόκκινα δανειακά χαρτοφυλάκια και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση. Αυξανόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται επίσης για μετοχές δυναμικών εταιρειών της μέσης και μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, που κινούνται τις τελευταίες μέρες ανοδικά με μεγάλο όγκο συναλλαγών

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες κινούνται από το ξεκίνημα της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος, με διακυμάνσεις μικρού εύρους.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 876,6 μονάδες (+1,34%). Τώρα βρίσκεται στις  873,,4 σημειώνοντας άνοδο 1%. Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 1,30% στις 2.104,3 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +3,71%, και τώρα βρίσκεται στο +3,10%. Εχασε έδαφος λόγω της πτώσης της Πειραιώς, η οποία από +9,4% έχει γυρίσει σε -6,5%. Eurobank και Alpha +4%, Attica +2,8%, Εθνική +0,8%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΟΠΑΠ +3,3%, Φουρλής +3%, Σαράντης +2,7%, ΕΥΔΑΠ +2,4%, Aegean +2%, Motor Oil +1,9%, Τιτάν και ΑΔΜΗΕ +1,6%. 

Στο κόκκινο Ελλάκτωρ -2%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΟΛΠ -1,3%, Βιοχάλκο -0,7%.

 Στα mid caps ξεχωρίζει η Autohellas με +3,9%. Πλαστικά Θράκης +2%, ΕΥΑΘ +1,7%, Intracom και Elton +1,4%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες  MIG -2,7%, Cenergy -2,2%, Ικτίνος και Αβαξ -1,4%, Ολυμπιακή Τεχνική -1,1%.

Διαβάστε επίσης